Svensk Orientering logotyp
29.08.2020

Bylars och Jansson svenska mästare i sprint

Mountainbikeorientering
Under lördagen avgjordes mountainbikeorienterarnas sprint-SM. Segrade gjorde Linn Bylars och Marcus Jansson. "Superkul, och grymt att de får till de här tävlingarna", säger Bylars, sprintmästare för tredje året i rad.

I helgen arrangerar Södertälje-Nykvarn coronasäkrade SM-tävlingar i mountainbikeorientering och till lördagens sprint var totalt 312 åkare anmälda.

På herrsidan segrade Garphyttans Marcus Jansson med betryggande marginal till IFK Mora-åkarna Gustav Johnsson och Linus Mood.

Bland damerna blev det tightare och längsta strået drog Linn Bylars, Forsa OK, som var 14 sekunder snabbare än Mia Eronn, Linköpings OK, och 25 före Nadia Larsson, Fredrikshofs IF Skid & OK.

För Bylars var detta tredje raka SM-titeln i sprint, och upplägget i Södertälje passade henne helt perfekt.

- För det första är det ju sjukt roligt med sprint. Jag älskar när det blir intensiv orientering och man hela tiden måste ligga steget före. I dag var det några längre sträckor också, men det var mycket brötiga stigar; det regnade, var gott om hala rötter, riktigt grisigt. Det gillar jag.

Och hur var ditt lopp?

- Jag kom in i det bra, och det kändes verkligen viktigt. Man var ju extra laddad före start, med tanke på att det inte varit några tävlingar alls tidigare i år, så det är lätt att överladda. Men jag fick ett bra lopp. Precis före slutet gjorde jag ett tekniskt fel. Jag trodde ett tag att jag gjort ett parallellfel, vilket jag inte hade. Men där tappade jag lite tid. Annars var det bra.

Och hur går dina tankar kring att Sveriges förbundskapten, Mia Eronn, flåsade dig i nacken, och grejade SM-silvret?

- Det är superkul! Jag gissar att hon gått rätt i dag, och jag vet att hon är stark. Hon har tränat väldigt bra i år så där har vi verkligen någon att tampas med på våra läger.

I juniorklasserna segrade Tilda Palm, IK Hakarpspojkarna, och Felix Silver, Gävle OK.

Under söndagen avgörs SM i medeldistans.

Resultat, SM, sprint
Damer
1) Linn Bylars, Forsa OK, 35.29, 2) Mia Eronn, Linköpings OK, +0.14, 3) Nadia Larsson, Fredrikshofs IF Skid & OK, +0.25, 4) Sara Forsgren, OK Nolaskogsarna, +0.45, 5) Helena Svensson, FK Herkules, +2.49, 6) Anna Tiderman, Haninge SOK, +4.45.
Herrar
1) Marcus Jansson, Garphyttans IF, 30.58, 2) Gustav Johnsson, IFK Mora OK, +1.19, 3) Linus Mood, IFK Mora OK, +2.21, 4) Marcus Wadell, Ulricehamns OK, +3.14, 5) Sebastian Svärd, Haninge SOK, +3.52, 6) Jonny Engel, OK Ravinen, +3.55.

Här hittas samtliga resultat.

RELATERADE NYHETER

Tilda Palm efter U23-VM-brons på långdistans.
Brons för Tilda Palm på U23-VM:s långdistans
En glad Tilda Palm efter silver på sprinten vid U23-VM i Lettland.
Silver på U23-VM i Lettland för Tilda Palm
Truppen som åker världscupen i Lettland
Inför världscupen omgång 2 i MTBO
Fler nyheter