Svensk Orientering logotyp
16.06.2022

Dags för årets finska orienteringsfest

Orientering
I helgen är det återigen dags för världens största orienteringsstafetter, Jukola och Venla. Detta års arena är Mynämäki, ungefär 30 minuter norr om Åbo.

Det spännande dygnet inleds klockan 14.00 (13.00 svensk tid) på lördagen med Venlakavlen. Totalt är det 1426 anmälda lag, varav 149 svenska lag som ska ta sig an de fyra sträckorna. Målgången är beräknad till 17.00. (16.00 svensk tid) Sedan väntar några timmars paus, innan Jukolakavlen startar 23.00 med solnedgång strax därefter. Det har beräknats att vinnarna ska ha löpt klart alla de sju sträckorna lagom till klockan 07.00. På startlinjen i Jukolakavlen ställer sig 1579 lag varav 178 lag från Sverige. 

Terrängen som väntar deltagarna på den den 44:e Venlakavlen, respektive 73:e Jukolakavlen är mycket snabba bergspartier och lite kupering. En hel del stenar och för det mesta god framkomlighet. I vanliga fall är terrängen ett populärt friluftsområde, med många olika vandringsleder och stigar. 

Speciellt för i år är att VM endast går en vecka efter Jukola och Venla, vilket har gjort att inga landslagslöpare från Schweiz eller Danmark kommer ta sig an de finska skogarna, de är nämligen på precamp. Dock hade varken Stora Tuna OK, som vann Jukola förra året eller Alfta Ösa OK, Venla-vinnaren, någon dansk eller schweizisk löpare i sitt lag. 

För den som inte är på plats i Finland, men ändå vill kunna följa tävlingen så finns det en webbsändning från IOF med engelskspråkigt referat. Den kostar 21 Euro, men kan inte ses inom Finland. Det finns även en app som heter Jukola och är helt gratis. På den kan man hitta resultat, men även annat användbart som tävlings-PM, arenakarta och en meny. 

Låt tävlingen börja!

 

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter