Svensk Orientering logotyp
08.07.2017

Dags för VM i precisionsorientering

Precisionsorientering
Läs vad Martin Fredholm har att säga om favoritskap och kolla in den svenska truppen.

Nästa vecka börjar VM i precisionsorientering som detta år arrangeras i Litauen. Förra året tog Sverige tre guld och totalt fem medaljer i mästerskapet. Svenska Orienteringsförbundets magasin Skogssport har intervjuat regerande världsmästaren Martin Fredholm på temat favoritskap.

Du åker till VM som regerande mästare. Hur ska du dra nytta av det som en fördel?
– Jag vet inte. Jag ser nog min egen erfarenhet som en större fördel än det faktum att jag är regerande mästare.

Kan mästartiteln vara en belastning?
– Nej, så ser jag det inte. Vi brukar få en särskild nummerlapp där det står att vi är regerande världsmästare. Att vara mästare blir mest en kul grej på det sättet.

Hur skiljer sig att gå in i en tävling som jagad från att gå in i en tävling och jaga?
– Personligen tycker jag inte att det är någon större skillnad. Däremot är det nog bra att ha i ryggen att man lyckats tidigare. Varför skulle man då inte kunna göra det igen?

Är det viktigt för dig att lägga någon form av förväntningar eller favoritskap på dig själv för att kunna prestera?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag vet att så länge jag gör mitt jobb kommer jag ligga med i toppen. Sedan är det många andra faktorer som spelar in men som man inte kan styra över.

Du känns märkbart lugn i det här. När känner du press inför en tävling?
– Ja, haha. Jag är väl lite konstig på det sättet att jag inte direkt känner någon press. Jag kan hålla på med en massa andra saker innan tävling. Det räcker att jag koncentrerar mig någon minut innan jag ska starta. När vi tävlade i Strömstad tyckte mina rumskamrater att jag var märklig. Oftast var det jag som la mig sist på kvällen och gick upp först på morgonen. Jag sitter med i några arbetsgrupper på IOF (Internationella orienteringsförbundet, red. anm.), så jag var på möten också. De förstod inte hur jag kunde koncentrera mig på tävlingarna när jag höll på med så mycket annat parallellt, men det är så jag fungerar. Jag har hellre mycket att göra så att jag slipper hålla på och bli nervös för tävlingarna.

Hur länge har du kunnat ägna dig åt andra saker?
– Så länge som jag hållit på egentligen. Jag har känt att det är skönt att ha något annat att tänka på än att grotta ner sig i tävlingarna. Sedan kanske det ändå skiter sig och så blir man besviken istället. För mig har det fungerat att gå in i tävlings-moodet precis innan start.

Har du exempel på tillfällen då ditt schema inte varit särskilt fullbokat och att detta lett till mer nervositet inför en tävling?
– Nej, i så fall skulle jag kunna sitta och sova i karantänen istället. Många gånger har jag legat bra till efter första dagens tävlingar. Då får man starta på slutet den andra dagen.

För att återkoppla till det här med favoritskap; hur tror du att motståndarna upplever det när regerande mästaren sover i karantänen?
– Haha! Det kanske kan sätta lite griller i huvudet på dem. Man ser ju väldigt många olika beteenden i karantänen. Vissa springer på toaletten tre eller fyra gånger, andra peppar sig själva. Jag kan tänka mig att det uppfattas som en aning konstigt om jag sitter och sover. Att jag verkar så totalt lugn.

***

Första tävlingen är på tisdag, 11 juli, och Sverige skickar följande trupp:

TempO:

Martin Fredholm, OK Linné
Erik Stålnacke, IFK Göteborg
Lennart Wahlgren, Rehns BK
Marit Wiksell, Rehns BK


PreO:

Open
Martin Fredholm, OK Linné
Stig Gerdtman, Vingåkers OK
William Rex, OK Landehof
Marit Wiksell, Rehns BK


Paralympisk
Inga Gunnarsson, OK Pan-Kristianstad
Ola Jansson, Björklinge SOK
Michael Johansson, Vänersborgs SK
Rolf Karlsson, Surahammars SOK


Schema, VM i Birštonas, Litauen:

Tisdag 11 juli - 8.00 Kval TempO
18.00 Final TempO

Torsdag 13 juli
PreO dag 1

Fredag 14 juli
Stafett

Lördag 15 juli
PreO dag 2

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter