Svensk Orientering logotyp
10.09.2021

Dubbla stafettguld avslutade JVM

Orientering
Åtta medaljer, varav fyra guld. Det är resultatet när junior-VM i Turkiet sammanfattas för svensk del. Mästerskapet avslutades med dubbla stafettguld.

Junior-VM fick ställas in förra året på grund av pandemin, men kunde genomföras i år. Turkiet stod som värdland och för den svenska truppen passade terrängen utmärkt. Hela åtta medaljer, varav fyra guld, tar truppen med sig hem.

Under fredagen kröntes framgångarna med dubbla guld för de svenska stafettlagen.

På damsidan kunde Hanna Lundberg springa in som segrare tillsammans med lagkamraterna Tilda Östberg och Petrina Costermans. Hon passerade mållinjen hela 2 minuter och 19 sekunder före tvåan Ungern.

- Det känns jättebra! Ett guld smakar extra gott när man delar det sina kompisar, säger Hanna Lundberg.

En stund senare gjorde Axel Elmblad detsamma tillsammans med Noel Braun och Viktor Svensk. Axel Elmbladn gick ut med en minut och 20 sekunders marginal på sista sträckan.

- Jag vet att jag är väldigt stark och tanken var att jag skulle gå ut och göra mitt eget race och låta orienteringen styra. Jag var ganska seg i dag efter alla lopp under veckan, men det gick bra tekniskt och jag får tacka grabbarna för ett fint utgångsläge, säger han.

Sveriges andralag på dam- respektive herrsidan slutade båda på tolfte plats.

Stafetten avslutar junior-VM i Tjeckien, som har varit en stor framgång för den svenska truppen. Sammanlagt har Sverige tagit åtta medaljer.

- Det har varit en jätterolig vecka som fick avslutas på bästa sätt. Att vi gör så bra stefetter bevisar att vi är ett lag som gör det här tillsammans, säger en rörd Kalle Dalin, förbundskapten.

Framgångarna på junior-VM bäddar för fortsatta framgångar för svensk orientering.

- Senoirerna får se upp i backspegeln för här kommer hungriga juniorer som vill göra bra insatser framöver, säger Kalle Dalin.

Svenska medaljer under junior-VM

Sprint

Hanna Lundberg, silver, Axel Elmblad, brons

Medeldistans

Hanna Lundberg, guld, Tilda Östberg, brons, Axel Elmblad, guld, Viktor Svensk, silver

Stafett

Damer, guld, Herrar, guld

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter