Svensk Orientering logotyp
18.07.2022

EM och Student-VM trupperna är uttagna

Orientering
I början av augusti är det dags för EM i Estland, den svenska truppen består av elva damer och tio herrar. Drygt en vecka efter EM är det student-VM i Schweiz, dit skickar Sverige 12 löpare.

Om dryg två veckor är det dags för nästa stora mästerskap, EM i Estland. EM hålls sydost om kuststaden Rakvere i norra Estland mellan 3–7 augusti. Terrängen som väntar löparna är kontinental med inslag av många gröna områden med nedsatt sikt och framkomlighet.

För två helger sedan sprang den svenska orienteringseliten uttagningstävlingar i EM-relevant terräng utanför Almby i Småland. Under veckan har förbundskaptenerna Anneli Östberg och Kalle Dalin tagit ut de svenska EM och Student-VM trupperna.

Uttagningen till EM baseras på tidigare internationella och nationella meriter samt EM-testerna. Gustav Bergman, Sara Hagström, Hanna Lundberg och löparna som sprang World Games i USA var förhandsuttagna till EM och deltog inte på EM-testerna.

På EM får Sverige ställa upp med åtta damer och åtta herrar plus individuella världsmästare och europamästare samt ledare av den totala världscupen. Mästerskapet inleds med medeldistanskval onsdagen 3 augusti. På torsdagen 4 augusti är det dags för långdistans och efter en vilodag är det medeldistansfinaler, 6 augusti. Mästerskapet avslutas med stafett under söndagen 7 augusti. Stafettlagen tas ut efter medeldistansen och långdistansen.

Här är den svenska EM truppen:

Medeldistans

Damer:
Tove Alexandersson
Sanna Fasth
Sara Hagström
Hanna Lundberg
Karolin Ohlsson
Lisa Risby
Lina Strand
Josefin Tjernlund
Johanna Öberg

Herrar:
Gustav Bergman
Max Peter Bejmer
Anton Johansson
Isac von Krusenstierna
Martin Regborn
Albin Ridefelt
Emil Svensk
Viktor Svensk

Långdistans

Damer:
Tove Alexandersson
Emma Bjessmo
Sanna Fasth
Sara Hagström
Elin Månsson
Karolin Ohlsson
Lisa Risby
Lina Strand
Johanna Öberg

Herrar:
Max Peter Bejmer
Gustav Bergman
Simon Imark
Henrik Johannesson
Anton Johansson
Martin Regborn
Emil Svensk 
Viktor Svensk 

EM tävlingarna ingår i världscupen och utgör den andra deltävlingen av cupen. Den tredje och avslutande delen av världscupen hålls i början av oktober i schweiziska Davos. Både EM och världscupsavslutnigen i Davos kommer att sändas av SVT.

Länk till arrangörens hemsida
https://eoc2022.ee

Student-VM
Drygt en vecka efter EM är det dags för nästa mästerskap, Student-VM i Schweiz. Tävlingarna går i närheten av den tvåspråkiga staden Biel som  ligger i den västra delen av landet. Alla löpare som deltar i mästerskapet måste vara under 25 år och studenter. Mellan den 17–21 augusti kommer fem distanser att springas, individuell sprint, långdistans, sprintstafett, medeldistans och stafett.

Sverige ställer upp med sex damer och sex herrar. Uttagningen av den svenska truppen baseras på tidigare nationella och internationella meriter samt resultat från svenska värdetävlingar under våren.

Här är den svenska student-VM truppen
Herrar:
August Mollén
Jonathan Gustafsson
Felix Axelsson
Viktor Svensk
Simon Imark
Simon Hector

Damer:
Tilda Östberg
Alva Sonesson
Frida Vikström
Vilma von Krusenstierna
Klara Axelsson
Tova Olsson

Länk till arrangörens hemsida 
https://wucorienteering2022.ch

Bildtext: Viktor Svensk och Anneli Östberg under EM-testerna. 

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter