Svensk Orientering logotyp
10.09.2022

Favoriterna vidare till final i lång-SM

Orientering
Många visade bra form under lördagens SM-kval i långdistans. Det bäddar för en hård kamp i morgon när svenska mästaren ska koras och de sista platserna till världscupfinalen fördelas. I D20 gav Hanna Lundberg styrkebesked i comebacken efter skadan.

Tove Alexandersson, nyss hemkommen från höghöjdsträning i Schweiz, var på plats i det som kallas ”Dalarnas Schweiz”, Bjursås, tre mil norr om Falun. Orienteringsstjärnan har inte sprungit mycket i tuffare skogsterräng sista tiden, eftersom hon har haft problem med en hälsena. Men hon kunde utan större problem vinna sin kvalgrupp, tolv sekunder före Sanna Fasth, IFK Göteborg. På tredje plats kom Andrea Svensson, OK Tisaren, hela 6:14 minuter efter Tuna-löparen.

- Det kändes bra och det var fint att springa. Det gick bra med hälsenan också, konstaterar Tove Alexandersson efter kvalloppet.

I den andra kvalgruppen var Karolin Ohlsson, Järla, först i mål, dryga minuten före Göteborg-Majornas Lina Strand och två minuter före OK Kåres Lisa Risby.

SM-tävlingen ingår i Swedish League där Elin Månsson, IFK Göteborg, leder på damsidan. Elin har haft ett fyra veckors ofrivilligt träningsuppehåll under sommaren på grund av förkylning och efterföljande ryggskott. Sjukdomen stoppade henne från EM, som hon var uttagen till. Nu hoppas hon få en ny chans i Schweiz på världscupavslutningen. I kvalet slutade hon femma.

- I början kände jag att jag inte kommer komma runt, att jag inte skulle vara helt tillbaka efter att ha varit sjuk. Jag fick ett dåligt stråk till ettan, men sen gick det ändå bra. Man har ganska gott om tid i kvalet, men det blir tufft i morgon. Jag ska försöka att inte ha världscupsplatsen i tankarna, utan fokusera på det som är nu, säger Elin Månsson.

På herrsidan leder Gustav Bergman Swedish League och han är nöjd med lördagens kval som för hans del slutade med en femteplats i kvalgrupp A.

- Jag har varit lite sliten i veckan och hade ont i halsen en dag, så jag hade lite handbromsen i. Jag mår bra nu, men gjorde ett lugnt och stabilt lopp, säger Gustav Bergman.

Snabbast i kvalgrupp A var Jonas Gustafsson, OK Kåre, följd av Viktor Svensk och Emil Svensk, båda Stora Tuna.

Emil Svensk njöt av Dalarna-terrängen.

- Det här är riktig orientering, tycker jag. Det var lite stenigt i början, men på en långsträcka sprang jag bara och njöt, säger Emil som bor i Falun och kan räkna Bjursås som något av en hemmaterräng.

Detsamma gäller för Max Peter Bejmer som lämnat Göteborg för Falun. Bejmer, som fortfarande tävlar för IFK Göteborg, var snabbast i kvalgrupp B.

- Jag har hunnit träna en del i omgivningarna. Det blev precis som jag vill ha ett kvallopp. Jag såg några löpare som jag kunde jämföra mig med så att jag visste att jag höll ett bra tempo, men ändå kunna spara mig inför finalen. Det var ett kontrollerat lopp, säger han.

Två i samma kvalgrupp kom Jerker Lysell, Rehns BK, följd av Jonatan Gustavsson, KFUM Örebro. Långdistanseuropamästaren Martin Regborn slutade fyra efter ett stabilt lopp.

I kvalgrupp C sprang EM-silvermedaljören Anton Johansson snabbast, följd av Isac von Krusenstierna, OK Kåre, Simon Imark, Tullinge och Simon Hector, Snättringe SK, som är några av dem som kämpar om de tre återstående platserna till världscupfinalen.

I D20 visade Hanna Lundberg, OK Renen, att hon är tillbaka på allvar efter skadan hon ådrog sig efter världscupen i Borås tidigare i år. Efter ett kontrollerat lopp vann hon sin kvalgrupp med över fem minuter.

Hur kändes det att göra comeback?

- Det är så fantastiskt roligt. Det är det här jag tränar för; att tävla. Det är så fruktansvärt kul. Jag längtar efter att få springa en finalbana i morgon. Eftersom kvalbanan var såpass bra, kommer säkert finalen bli minst lika bra, säger hon.

Resultat och vilka som är vidare till A-final.

Läs mer om banorna under långdistansen.

Startlistor för morgondagens final läggs ut på Eventor under lördagskvällen av arrangören.

Bild: Caroline Karlsson/Svenska Orienteringsförbundet

Hanna Lundberg visade storform under lördagens SM-kval i långdistans.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter