Herrpallen med August Mollén och Jonatan Gustafsson som delade andraplatsen och segraren Emil Svensk

Bild: Johan Trygg

27.07.2022

Gemperle och Svensk sprintade bäst i Uppsala

Orientering
Eline Gemperle, Göteborg-Majorna OK och Emil Svensk, Stora Tuna OK vann onsdagskvällens sprint i centrala Uppsala, tredje etappen på O-Ringen för elitklasserna.

Gemperle vann 23 sekunder före Lisa Risby. Svensk tog segern fem sekunder före August Mollén och Jonatan Gustafsson som delade andraplatsen.

Schweiziska Eline Gemperle i Göteborg-Majorna OK:s färger var en något förvånad vinnare av Elitsprinten som var tredje etappen för elitklasserna i O-Ringen. Den förre juniorvärldsmästaren vann 23 sekunder före Lisa Risby, OK Kåre. Trea blev totalledaren Sara Hagström, IFK Göteborg, 45 sekunder efter vinnaren.

– Det här var en överraskning, att det blev en så stor seger, men jag gjorde ett bra lopp med endast några små misstag. Banan var toppen och det var så härligt med allt folk ute längs banan. Det var verkligen en härlig atmosfär, berättar 22-åringen som dock inte har med sammandraget att göra efter att stämplat fel i går.

Lisa Risby plockade in 22 sekunder på totalledaren Sara Hagström och var riktigt nöjd efter sin andraplats.

– Jag skulle säga att det här var min bästa sprint någonsin. Jätteskönt för jag har ju inte gjort mycket på sprint förut. Det kändes jättebra både i orienteringen och löpmässigt, berättar Risby.

Du närmade dig Sara i totalen också!
– Jag ville komma under fyra minuter men hamnade precis över, säger Risby som nu ligger 4.01 efter Hagström inför etapp fyra.

I herrtävlingen blev det fem löpare inom 13 sekunder där Emil Svensk säkrade segern efter en stark avslutning, fem sekunder före silver- och bronsduon på VM i knockout-sprint, Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro och August Mollén, OK Denseln.

Fyra blev VM-fyran på sprint från i somras, Håvard Sandstad Eidsmo i IFK Göteborgs färger. Norrmannen var nio sekunder efter Svensk. Femteplatsen fyra sekunder där bakom knep ”gamle” sprintvärldsmästaren Jerker Lysell, Rehns BK.

Totalledaren Gustav Bergman, OK Ravinen, slutade sjua, 40 sekunder bakom Svensk och leder nu med 3.32 just före Svensk inför fjärde etappen.

Emil Svensk var förstås nöjd efter andra raka etappsegern.

– Nu börjar jag komma in i det. Jag har gjort ett bra lopp, tror jag. Det var en del svåra vägval, en riktigt bra bana, men svårt att veta om man gör rätt när man springer. Jag var väldigt osäker vid långsträckan vid slottet och stod still någon sekund och bedömde. Tyckte ingången från vänster såg bättre ut och valde den.

På slutet av banan hade Emil en minut före startande Eskil Kinneberg, OK Kåre, i sikte och kunde utnyttja det något.

– Det var mycket träd som kontrollpunkter på slutet och jag kunde skymta hans utgångsriktning. Jag tror jag kunde dra lite nytta av det, berättar Svensk.

Gustav Bergman kände sig lite trött och valde att inte chansa utan mer göra ett säkert lopp.

– Det var en lite avvägning men jag kände att det var rätt beslut idag. Nu laddar jag om till fredag och fjärde etappen, säger Bergman.


Herrpallen med August Mollén och Jonatan Gustafsson som delade andraplatsen och segraren Emil Svensk. Bild: Johan Trygg.


Dampallen med fr.v. Lisa Risby, Eline Gemperle och Sara Hagström. Bild: Johan Trygg.

Bildtext toppbild. Eline Gemperle och Emil Svensk tog hem Elitsprinten vid Studenternas på onsdagskvällen.

Resultat finns här.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter