10.11.2022

Guld för Andersson och Höije i PreO-SM

Precisionsorientering
Jens Andersson, Kristinehamns OK; och Anders Höije, Göteborgs-Majorna OK; kan titulera sig SM-mästare efter PreO-SM i helgen.

Skådeplatsen för helgens SM-tävlingar (5-6 november) i PreO var Tidaholm, Västergötland. Som arrangör stod Tidaholm SOK Sisu.

– Vi tycker att det har gått bra i helgen och de tävlande verkar överlag nöjda, säger tävlingsledaren Clara Jacobsson.

– Lördagens väder var väldigt bra, inget att klaga på. Söndagen lite sämre strax innan tävlingen och lite under kvalet med lite regn och blåst men inget som störde jättemycket, fortsätter hon.

På lördagen avgjordes Dag-SM, som vanns av Jens Andersson, Kristinehamns OK, och på söndagen TempO, där Anders Höije, Göteborgs-Majorna OK, tog hem segern.

Fin miljö vid Hellidens Slott. Bild: Torbjörn Löfving.

De båda nyblivna SM-mästarna svarade på ett par frågor på uppstuds:

Jens Andersson

Grattis till vinsten i Dag-SM. Hur summerar du mästerskapet?

– Dag-SM i PreO gick i ett gammalt skogbevuxet kalkbrott utanför Tidaholm, i en riktigt spännande terräng med intressant kurvbild. Jag är riktigt nöjd med min insats, kom väl överens med hur kartritaren bedömt kurvbilden och hade i slutänden bara ett fel på banans 28 kontroller.

– På tidskontrollerna tog jag det ganska lugnt för att inte missa bort mig. Kände att det skulle kunna räcka långt men absolut inte säker på seger eftersom konkurrensen är mycket hård. Jag har många medaljer från SM-tävlingar men det ska till lite flyt också för att räcka till guld.

Vad låg till grund att det gick så bra i lördags?

– Jag har haft ett riktigt bra år med fint "flow" i orienteringen och en hög lägstanivå. Jag vann EM i Finland i våras och även O-Ringen sammanlagt så jag kände på mig att kapaciteten fanns där, det gällde bara att hålla huvudet kallt och inte krångla till det.  Det är ofta det man gör när man blir nervös och vill för mycket. För min del är det bättre att slappna av och lita på magkänslan.

Är det din första SM-titel?

– Ja, det var min första SM-seger på dagen inom PreO. Jag har dock vunnit Natt-SM i PreO 2016 och faktiskt ett Stafett-SM i orientering med OK Tyr 1990.

Har du firat? 

– Nja, jag kom hem rätt sent efter helgens tävlingar så det blev inte något firande då. Jag hoppas väl kunna fira lite med familjen till helgen, kanske en SM-tårta och en god middag.

Vad väntar härnäst? Är PreO-säsongen slut?

– Ja, nu är årets PreO-säsong slut. Siktar mot att åka lite skidorientering i vinter, bl.a. Veteran-SM, och det blir en hel del långlopp på skidor innan orienteringen drar igång igen till våren.

Station 6. Bild: Torbjörn Löfving.

Anders Höije

Grattis igen till vinsten i TempO, och till en tredjeplats i Dag-SM. Hur summerar du SM-dagarna?

– Tack! Det var fina tävlingar och banor som arrangören bjöd på, och resultatmässigt blev det ju succé för min del.

Vad tyckte du bidrog till att det gick så bra i helgen?

– Jag hade bra självförtroende efter flera bra resultat den senaste tiden och var väldigt taggad inför helgens tävlingar. I TempO är det speciellt viktigt att vara mentalt förberedd och lita på sin känsla eftersom man bara har några sekunder på sig att bestämma sig.

Är det din första SM-titel?

– Nej, min andra. Den första vann jag på natt-SM i PreO för bara 3 veckor sedan så det har varit en bra höst.

Har du firat? 

– Nej, jag är tillbaka i vardagen med tre småbarn hemma så det har inte blivit av. Men jag hoppas få till lite firande av alla tre medaljerna med familjen inom kort.

Vad väntar härnäst? 

– Ja, detta var årets sista tävling. Nu blir det några månaders tävlingsuppehåll innan nästa säsong där huvudmålet är VM i Tjeckien nästa sommar.

Kerstin Karlsson står redo att ta emot nästa deltagare. Bild: Torbjörn Löfving.

Resultat PreO-SM

Dag-SM (Lördagen, 5 november)

Komplett resultatlista.

Temp-O (Söndagen, 6 november)

Komplett resultatlista.

Toppbild: SM-medaljörer (från vänster till höger). Dag-SM: Niklas Nilsson, Härlövs IF (2); Jens Andersson, Kristinehamns OK (1); och Anders Höije, Göteborg-Majorna OK (3). Temp-O: Marit Wiksell, Rehns BK (2); Anders Höije, Göteborg-Majorna OK (1); och Lennart Wahlgren, Rehns BK (3). Fotograf: Clara Jakobsson.

RELATERADE NYHETER

Sexfaldige världsmästaren Ola Jansson fick med sig två silvermedaljer från PreO-EM i Finland. Här ser vi Ola under stafetten i lördags.
Tuff konkurrens under PreO-EM – två silver svenskt facit
Starten på stafetten vid PreO-EM i Finland.
Svenskt stafettsilver på PreO-EM
Den svenska truppen på PreO-EM i Finland med dagens silvermedaljör Ola Jansson i mitten av främre raden.
EM-silver till Ola Jansson
Fler nyheter