Svensk Orientering logotyp
05.05.2021

Hammarberg ny förbundskapten

Skidorientering
Han har varit landslagsåkare i över ett decennium. Nu blir Martin Hammarberg ny förbundskapten för skidorienteringslandslaget. "Ett spännande uppdrag", säger Hammarberg.

I februari avgjordes VM i skidorientering i Estland. Sverige gjorde ett starkt mästerskap, och hela fyra åkare tog individuella medaljer (Lisa Larsen, Markus Lundholm, Magdalena Olsson samt Evelina Wickbom). Dessutom tog Erik Blomgren (i par med Lisa Larsen) medalj i sprintstafetten.

Nu står det klart att tidigare förbundskaptenen Ann Enman avslutar sitt uppdrag som förbundskapten.

- Dags för nya friska krafter att ta över Sveriges seniorer. Jag lämnar ifrån mig ett otroligt inspirerande gäng att coacha, en härlig blandning av åldrar, erfarenhet och personligheter, säger  Ann Enman.

Och nu är det klart att ny förbundskapten blir Martin Hammarberg, som varit landslagsaktiv i över ett decennium. Han avslutade sin landslagssatsning 2019 där han bland annat tog silver i stafetten vid VM i Piteå.

- Jag fick förfrågan om att bli förbundskapten i början av veckan och tackade ja ett dygn senare. Jag är stolt över att få den här möjligheten, säger Martin Hammarberg.

 

När drar förberedelserna inför kommande säsong igång?

- För åkarnas del har ju träningen redan rullat igång. Jag ska sätta en lägerplanering nu under den kommande tiden. Målet är att vi ska få till två läger på snö dessutom är förhoppningen att vi ska få till även ett barmarksläger, säger Hammarberg.

Kommande säsong blir intensiv med världscupomgång i Österrike i början av januari, EM i Bulgarien senare samma månad. Och så väntar VM i Kemi, Finland i mitten av mars.

- Det är klart att vi siktar på att ta medaljer där. Och framgångarna på VM i vintras visar på vilket starkt lag vi har. Men innan jag går ut med en uttalad målsättning vill jag snacka ihop mig med åkarna, säger Martin Hammarberg.

Nu är dessutom A-landslagstruppen till kommande vinter uttagen. Den är samma som till senaste säsongen med ett undantag; den trefaldige juniorvärldsmästaren Jonatan Ståhl blir nu senior och kliver rakt in i A-landslaget. I utvecklingslandslaget tillkommer juniorvärldsmästarinnan Elin Schagerström.

 

Landslagstrupperna

A-landslag, damer: Hanna Eriksson, Lisa Larsen, Linda Lindqvist, Magdalena Olsson, Isabel Salen, Frida Sandberg, Evelina Wickbom, Klara Yngvesson. Herrar: Erik Blomgren, Markus Lundholm, Linus Rapp, Jonatan Ståhl, Sixten Walheim, Rasmus Wickbom.

 

Utvecklingslag: Elin Schagerström, Gustav Johnsson, Gabriel Larsson, Truls Lindholm, Edvin Nordström.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter