Svensk Orientering logotyp
27.04.2021

Här är den svenska EM-truppen (1)

Orientering
Kristi himmelsfärdshelgen, 13-16 maj, avgörs EM i schweiziska Neuchâtel. Nu är den svenska truppen på 17 löpare uttagen och målsättningen är given: ”Vi siktar på att bli bästa nation”, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

I augusti 2019 avgjordes orienterings-VM i Norge, och det blev stor svensk succé med fyra guld och två silver. Sedan dess har det med anledning av pandemin inte genomförts något internationellt mästerskap.

Men 13-16 maj är det så dags för EM i schweiziska Neuchâtel. Det som väntar är ett sprint-EM med individuell sprint, sprintstafett samt den nya disciplinen knockout-sprint (där SM avgjordes i helgen i Norrtälje med Axel Granqvist och Sara Hagström som vinnare).

I dag presenteras den svenska truppen:

- Vi har en häftig mix av löpare som redan sedan tidigare presterat på högsta internationella nivå i flera mästerskap blandat med flera löpare som presterat fina resultat under uttagningshelgen i Norrtälje. Så det är en väldigt intressant trupp, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Noterbart är att det är två juniorer som är uttagna.

Samuel Pihlström har tagit JVM-medalj i orientering, men har också både tagit SM-medalj på 1 500 meter och ingick i mars i den svenska truppen på inomhus-EM i friidrott.

Och Hanna Lundberg vann tre guld och ett silver på junior-VM i skidorientering i Estland i mars.

Både Pihlström och Lundberg gör dock sitt första seniormästerskap i orientering, och detta gäller även Moa Enmark; Vilma von Krusenstierna; Max Peter Bejmer; Axel Granqvist; Jonatan Gustafsson samt Isac von Krusenstierna.

Samtidigt finns det en hel del mästerskapsrutin. Faktum är att hela åtta av löparna i truppen har tagit internationella mästerskapsmedaljer. Och målsättningarna är högt ställda:

- Vi siktar på att bli bästa nation. Det är en tuff målsättning kanske, speciellt med tanke på att EM avgörs i Schweiz som är den kanske tuffaste sprintmotståndare man kan ha. Men det är samtidigt en fullt realistisk inställning, säger Håkan Carlsson.

Tävlingarna kommer att genomföras utan publik på arenorna, och upplägget bygger på det system med "bubblor" som en rad olika idrotter använt sig av under coronapandemin.

Första distansen på EM är sprintstafetten den 13 maj. Vilka löpare som startar för Sverige i den tävlingen presenteras senare.

HÄR ÄR DEN SVENSKA TRUPPEN:

Damer

Tove Alexandersson, Stora Tuna
Emma Bjessmo, Lidingö
Moa Enmark, Göteborg-Majorna
Sara Hagström, IFK Göteborg
Vilma von Krusenstierna, Kåre
Hanna Lundberg, Renen
Karolin Ohlsson, Järla
Alva Olsson, Linköping
Lina Strand, Göteborg-Majorna

Reserv: Lilian Forsgren, Tisaren

Herrar

Max Peter Bejmer, IFK Göteborg
Gustav Bergman, Ravinen
Axel Granqvist, Ravinen
Jonatan Gustafsson, Örebro
Isac von Krusenstierna, Kåre
Jerker Lysell, Rehn
Samuel Pihlström, Landehof
Emil Svensk, Stora Tuna

Reserv: August Mollén, Denseln

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter