Kul att du testar nya orientering.se! Hittar du något som ser konstigt ut, rapportera det här!
Svensk Orientering logotyp
12.05.2021

Här är svenska EM-stafettlaget

Orientering
I morgon drar EM i schweiziska Neuchâtel igång med sprintstafett. Här är det svenska laget.

Väntan på ett nytt internationellt orienteringsmästerskap har varit lång. I augusti 2019 gjorde det svenska laget ett kanonmästerskap vid VM i Norge och sprang hem fyra guld och två silver.

Under förra året blev hela den internationella tävlingssäsongen pausad med anledning av pandemin. Men under Kristi himmelsfärdshelgen är det alltså dags för sprint-EM i schweiziska Neuchâtel.

Tre tävlingar ska avgöras under EM. Knockout-sprinten, som debuterar på mästerskapsprogrammet, avgörs med kval på fredagen och finalheaten på lördagen. Den individuella sprinten avgörs på söndagen. Och i morgon torsdag är det alltså dags för sprintstafetten.

Sverige kommer till start med kvartetten Lina Strand, Gustav Bergman, Emil Svensk och Sara Hagström.

Strand, Bergman och Svensk har alla internationella sprintstafettsmedaljer sedan tidigare, men för Hagström är det premiär i det svenska sprintstafettlaget på mästerskap. Men Hagström har gedigna meriter, hon var med och tog silver på EM-skogsstafetten i Schweiz 2018 och har imponerat rejält under vårens nationella tävlingar, bland annat genom guldet på SM i knockout-sprint.

- Lina, Gustav och Emil är alla rutinerade sprintstafettlöpare som är i bra form så de kommer att kunna ge Sara ett fint utgångsläge. Sara har sett väldigt stark ut under våren, hon har verkligen imponerat, Inte minst sättet hon avgjorde knockout-sprinten på SM var väldigt häftigt att se, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Vad är målsättningen i sprintstafetten?

- Vår taktik och strategi på sprintstafett brukar vara att ha fullt fokus på vårt eget, vara offensiva när vi kan och genomföra våra sträckor, kontroll för kontroll, så bra vi kan. Lag brukar falla ifrån efterhand när de gör misstag. Så vårt fokus är på bra orientering. Gör vi det har vi definitivt potential att vara med och kämpa om guldet, säger Carlsson.

RELATERADE NYHETER

Daniel Hajek, Anna Hansson, Maria Magnusson och Olle Lindman i samband med utbildning på Bosön.
Fyra tränare går elittränarutbildning
Omstarten 25manna 2022
Video: Guide till förslaget om ny distriktsindelning
Gustav Bergman, Noel Braun och Nils van der Poel med glada miner utanför stuga.
van der Poel inspirerar Orienteringslandslaget
Fler nyheter