Svensk Orientering logotyp
01.07.2020

Klart med coronasäkrat sprint-SM i Örebro – "Otroligt roligt"

Orientering
Till hösten planeras för två coronaanpassade SM-helger och nu är förutsättningarna klara för den ena: sprint-SM och SM i sprintstafett arrangeras i Örebro 10-11 oktober. "Härligt att en av två helger är på plats", säger idrottschef Tomas Stenström.

Sedan det stod klart att samtliga planerade SM-arrangemang skjuts på framtiden på grund av den nya coronasmittan har Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) jagat alternativa lösningar, arrangörer som är beredda att stå värd för SM-tävlingar under rådande restriktioner.

Nu är det spikat att Almby blir arrangör för en sprint-SM-helg 10-11 oktober. På lördagen står klassisk sprint, kval och final, på programmet i Örebro och på söndagen avgörs SM i sprintstafett.

Tävlingar ska arrangeras för D/H21, D/H20 och D/H18 och eftersom tävlingarna kan komma att locka uppemot 1000 personer krävs att ett flertal särskilda åtgärder vidtas. Kvaltävlingarna kan komma att ha olika start- och målplatser och när finalerna arrangeras kommer inga klasser att avgöras omlott. Det blir ingen publik, ingen servering och ingen arena där löpare kan "slå läger" på klassiskt manér. Det är bara rankade löpare som får delta och det kan också bli tal om gallring.

- Det här kommer att kräva en omfattande planering och själva genomförandet kommer också att innebära särskilda ansträngningar för arrangören. Det kommer att bli långa tävlingsdagar och vi på SOFT är så tacksamma för att Almby ställer upp i den situation som råder. SOFT kommer att ta en aktiv roll för att hjälpa till att planera och coronasäkra arrangemanget, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.

- Det känns kul att få stå värd för ett SM igen! Vi hade tänkt genomföra sprinttävlingar i vår som vi tvingades ställa in på grund av pandemin. Att nu få chansen att använda dessa områden och samtidigt ge våra elitlöpare en SM-helg känns otroligt roligt, säger tävlingsledaren Lasse Lundberg i Almby IK.

Det kommer löpande mer information om tävlingarna och inom en vecka ska en första inbjudan finnas på plats.

SOFT jobbar vidare för att hitta en lösning för den andra SM-helgen som planeras till 18-20 september. Det handlar då om två skogsdistanser som ska avgöras den 19-20 september med ett gemensamt kval den 18:e september.

Observera att SOFT planerar de aktuella SM-tävlingarna utifrån rådande restriktioner. Skulle ytterligare restriktioner införas kan det påverka vår planering.

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter