Marit tog säker seger i Finland
04.05.2015

Marit tog säker seger i Finland

Precisionsorientering
Första helgen i maj anordnades det traditionella FinTrailO i Esbo utanför Helsingfors. Över hundra aktiva från tio olika nationer deltog i elitklassen.

FinTrailO består av tre tävlingar som räknas samman. Detta år var det en långdistans som följdes av en TempO-tävling på lördagen och avslutades med en kortdistans på söndagen.

Lördag förmiddag avgjordes tävlingen i ett skogsområde med storskog och delar av finskurna bergspartier med öppna hällar. Banan hade totalt 24 kontroller av varierande svårighet och typ. Marit Wiksell tog ledningen direkt med 23 av de 24 kontrollerna rätt. Egentligen hade hon löst alla 24, men gjorde en felstämpling vilket också räknas tyvärr. Samma resultat hade även Tomas Leštínský, Tjeckien.

Fem tävlande kom på två fel - bäst av dem och en tredjeplats för Martin Fredholm, femma Erik Stålnacke och en förnämlig sjundeplats för Rolf Karlsson, Renhns BK.

På lördag eftermiddag fortsatt tävlingarna i hällande regn med en TempO-tävling med sammanlagt 8 stationer och 32 kontroller av mycket varierande slag, såväl i skogsterräng som i parkterräng. Marit visade åter sin styrka i TempO och belade andraplatsen efter alltid duktige Antti Rusanen men före Martin Jullum och Pinja Mäkinen, världsmästarna 2014 och 2013. Erik Stålnacke blev femma och Lennart Wahlgren sexa.

Tävlingarna avslutade på söndagen med en kort bana på endast 600 meter men hela 32 kontroller i en fantastisk PreO-terräng med massor av detaljer. Martin Jullum Norge visade gryende form och prickade in alla 32 kontrollerna. Det var han ensam om.

Ett fel hade tre deltagare med Ola Jansson på fjärde plats. På sjätte plats kom sedan Marit med två fel vilket skulle räcka till totalseger.

Genom sin jämnhet i alla tre loppen höll Marit således undan och vann före Antti Rusanen och Pinja Mäkinen. På tionde till trettonde plats kom sedan ett koppel svenskar.

Alla resultat hittar Du här.

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter