: Max Peter Bejmer representerar Sverige på Terräng-EM i Italien den 11 december. Bilden från sprintstafetten på VM i Danmark i somras. Bild: Johan Trygg.

Bild: Johan Trygg

30.11.2022

Max Peter Bejmer uttagen till Terräng-EM

Orientering
För löparna i det svenska orienteringslandslaget är det nu grundträningsperiod. För Max Peter Bejmer är dock läget annorlunda i och med att han är uttagen till Terräng-EM, som avgörs i Italien den 11 december.

IFK Göteborgs Max Peter Bejmer har ett toppenår bakom sig med VM-guld på sprintstafetten i Danmark och andraplatsen på långdistansen vid världscupvavslutningen i Schweiz. I terränglöpning, där han representerar Hälle IF, har han också imponerat med andraplatsen på nordiska mästerskapen. Nu har han blivit uttagen till Terräng-EM som avgörs i parken La Mandria nordväst om Turin den 11 december.

Max Peter var inte bland de förhandsuttagna men fick besked strax efter att han skulle få en plats med tanke på lagtävlingen.

– Känns jättekul att få den här chansen. Jag trodde väl efter SM att det skulle bli svårt att ta en plats till EM. Men när det gick bra på NM så gick det vägen, säger Bejmer.

När hans kompisar i orienteringslandslaget nu är i grundträning så ser det annorlunda ut för Max Peter.

– Det har varit en lång säsong men det har känts bra hela hösten. Både inför NM och även efter. Jag har fortsatt med mycket intervallträning för att få till en formtopp till EM. Bland annat med en del korta intervaller i backe, berättar Bejmer.

Det har dock blivit lite för mycket av det goda sista tiden och nu har Max Peter haft lite känning i ett knä den sista veckan.

– Det kändes väl lite ”för bra” efter NM och då är det lätt att gå över gränsen. Nu får jag anpassa träningen lite och göra det bästa möjliga.

Att sätta ett resultatmål på Terräng-EM är svårt när många av Europas bästa löpare är med i startfältet.

– Det blir en upplevelse att bara stå på startlinjen med Jakob Ingebrigtsen. För mig kommer det handla om att få ut det mesta av min egen förmåga och känna att jag gjort ett bra lopp.

Efter Terräng-EM väntar säsongsvila för Max Peter och sedan drar förberedelserna igång mot nästa års VM i Schweiz kring nyår.

– Det passar mig bra att starta träningen lite senare. Om jag börjar grundträningen redan i november brukar formen komma lite för tidigt.

Ytterligare två löpare med orienteringsbakgrund är uttagna i den svenska truppen. Anastasia Denisova, som i skogen representerar Järla Orientering och OK Landehofs Samuel Pihlström som springer Terräng-EM i M 22-klassen. Pihlström som inför det här året ingick i det svenska utvecklingslandslaget i orientering men som haft ett stort genombrott på löparbanorna med personrekordet 3.37.23 på 1500 meter.

Så här ser den svenska truppen ut till Terräng-EM i Italien:

Män 10 km
Mohammadreza Abootorabi, Keep Up RC
Max Peter Bejmer, Hälle IF
Emil Danielsson, Spårvägens FK

Kvinnor 8 km
Meraf Bahta, Ullevi FK
Sara Christiansson, Sävedalens AIK
Anastasia Denisova, Keep Up RC
Sarah Lahti, Hässelby SK
Samrawit Mengsteab, Hälle IF

M22 8 km
Samuel Pihlström, Hälle IF

K22 6 km
Emilia Lillemo, Täby IS
Wilma Nielsen, Örgryte IS

P19 6 km
Karl Ottfalk, IFK Lidingö

F19 4 km
Elsa Sundqvist, Upsala IF

Bildtext: Max Peter Bejmer representerar Sverige på Terräng-EM i Italien den 11 december. Bilden från sprintstafetten på VM i Danmark i somras. Bild: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter