Svensk Orientering logotyp
15.10.2021

Miljonpublik när SVT sänder orientering

Orientering
Över en miljon tv-tittare följde direktsändningen av världscupfinalen i Italien. - Det är riktigt fina siffror, säger Helena Bäckman, projektledare på SVT.
För två veckor sedan avslutades den internationella orienteringssäsongen med världscupfinal i Italien. SVT direktsände medeldistansen och den avslutande sprintstafetten. 
Sändningarna nådde över en miljon och från SVT:s sida är man väldigt nöjd med gensvaret från tittarna.
- Vi har satsat på att sända orientering under året och nu har tittarna lärt sig hitta till orienteringen i SVT. De höga tittarsifforna visar att de verkligen gillar det, säger Helena Bäckman, projektledare på SVT.
Sammanlagt har SVT:s sänt fyra internationella tävlingar under året. Förutom världscupen i Italien, även VM i Tjeckien, EM i Schweiz och världscupen i Idre.

Höjning av nivån

Tomas Stenström, idrottschef på Svenska orienteringsförbundet, har under flera år arbetat tillsammans med IOF för att göra orientering till en tv-sport.
- De senaste åren har det skett en tydlig höjning av nivån och stabiliteten på sändningarna. Det finns numera tydliga strategier för de olika distanserna och tydligare kravställningar på arrangörerna för att skapa förutsättningar för en tv-produktion, säger han. 
En annan viktig pusselbit för att en hög kvalitet på sändningarna är att tekniken har utvecklats.
- När orientering får ut sin fulla potential tycker jag att det är en av de bästa tv-sporterna som finns. Medeldistansen och stafetten i Idre är bland det mest spännande jag sett på tv i sportsammanhang alla kategorier, säger Tomas Stenström.

Bra samarbete

Under 2022 är det i nuläget klart att SVT sänder från VM i Danmark och EM i Estland.
- Från förbundet för vi dialoger med SVT om kommande säsong och hoppas såklart att vi kan utöka vårt samarbete ytterligare. Att så många följer orienteringen i tv visar ju att det finns en efterfrågan, säger Tomas Stenström.
Från SVT:s sida ser man positivt på samarbetet med Svenska orienteringsförbundet och IOF.
- När vi har så stora svenska framgångar känns det ju såklart extra kul att vi kan sända, säger Helena Bäckman.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter