Kul att du testar nya orientering.se! Hittar du något som ser konstigt ut, rapportera det här!
Nära 800 till start på SM medeldistans
15.09.2022

Nära 800 till start på SM medeldistans

Orientering
Det är nästan 200 fler anmälda till SM medeldistans än i fjol när det nu ska kämpas om nya SM-medaljer i Orsa Grönklitt, med kval fredag och final lördag. Finalen och söndagens SM-stafett har livesändning och GPS-tracking.

Startlistan till fredagens kval till SM medeldistans innehåller hela 789 löpare. Störst klass är H 21 med 214 löpare i sex heat, vilket innebär att man måste vara bland de sju bästa för att gå vidare till final. Tufft!

I D 21, D 18 och H 18 är det fyra heat där de tio bästa går till final. D 20 och H 20 har två heat vilket innebär att de 20 bästa i respektive heat går till final.

Vad väntar då för utmaningar för löparna? Vi har pratat med banläggaren till medeldistansen, Björn Wrahme från arrangerande IFK Mora OK.

– Det är ganska flackt men med olika terrängtyper. Banorna går inte vid de stora bergen som man kanske förknippar med Grönklitt, säger Wrame och fortsätter:

– Det växlar hela tiden i hur svår orientering det är och hur underlaget och sikten är. Man kommer ställas inför att få använda många olika tekniker. Ibland är det lite bökigt på marken och ibland är det jättesnabb terräng.

Hur känns det att det äntligen är dags efter flera års förberedelser?
– Det är kul att vi äntligen kan köra arrangemanget efter alla vändor som varit fram och tillbaka (på grund av pandemin). Nu är man ändå lite nervös inför att allt ska fungera, säger Wrahme.

När det gäller favoriter inför tävlingarna så är det förstås att förvänta samma namn i toppen som på långdistansen i Bjursås förra helgen. Några vill också garanterat ha revansch för missade topplaceringar där. I H 21 tillkommer också Europamästaren på medeldistans Albin Ridefelt. OK Linnélöparen sprang inte långdistansen. I H 20 tillkommer också en favorit som lämnade återbud till långdistansen, Axel Elmblad, Bredaryds SOK.

På söndagens stafett kommer Stora Tuna OK och IFK Göteborg i herr- respektive damklassen som favoriter till att försvara sina segrar i seniorklasserna från i fjol.

Liverapportering under helgen sker enligt följande:
Kval medeldistans fredag: Liveresultat och speakerljud.
Final medeldistans lördag: Livesändning med ljud och bild från arenan. GPS-tracking, liveresultat.
Stafett söndag: Livesändning med ljud och bild från arenan. GPS tracking, liveresultat.

Nedan finns tider, banlängder och beräknade segrartider för medeldistansens kval och final:

Bildtext toppbild: Biträdande tävlingsledaren Kristian Dahlström och banläggaren Björn Wrahme i SM-terrängen. Bild: IFK Mora OK.


Gammal karta över SM-terrängen i Grönklitt.

RELATERADE NYHETER

Omstarten 25manna 2022
Video: Guide till förslaget om ny distriktsindelning
Gustav Bergman, Noel Braun och Nils van der Poel med glada miner utanför stuga.
van der Poel inspirerar Orienteringslandslaget
Gruppbild med Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson och Johanna Ridefelt.
Garmin förlänger samarbetet som förbundspartner
Fler nyheter