Svensk Orientering logotyp
28.05.2022

Ny världscupseger för Alexandersson

Orientering
Tove Alexandersson gjorde det igen. Megan Carter Davies utmanade men på slutet var Alexandersson starkast på världscupens Knockout-sprint i Borås.

– Det var verkligen en spännande final. I början av finalen ville jag vara i gruppen med de andra. Sedan tappade vi lite på ett vägval och vi blev efter Carter Davies, berättar Alexandersson och fortsätter;

– Hon tog hela tiden samma vägval som jag tänkt och jag ville inte ändra vad jag planerat men jag plockade meter för meter. Jag visste att det var mycket löpbetonat på slutet och väl där gav jag allt jag hade. Jag är så nöjd, fortsätter Alexandersson.

Brittiskan Carter Davies tog som sagt ett eget vägval i finalen och var ensam i täten och hade Alexandersson jagande bakom.

– Mitt eget vägval till femman betalade sig. Jag var inte säker på att det var rätt först eftersom jag inte var säker på att det var en möjlig passering där jag sprang, med det var det. Tove passerade mig på slutet och bara sprintade förbi och väntade mig att fler skulle komma också men de gjorde de inte, berättar Carter Davies.

Hur känns det efter en andraplats på världscupen?
– Det har inte sjunkit in än men det är så coolt, säger brittiskan.

Fyra svenskor tog sig till finalen. De övriga tre placerade sig som fyra, femma och sexa.

Lina Strand kämpade sig till en fjärdeplats trots att hon sprang in i en mur och skrapade upp sig.

– Jag slog i höften och låret och skrapade i vaden. Det är tufft när man redan är så trött. Jag låg sexa efter en lite strulig start. Jag tänkte att det sket sig men jag vet ju att min finish är jättebra, säger Strand och fortsätter;

– Det är frustrerande att jag inte låg högre upp för då vet jag att jag hade slagits om en pallplats.

I mål var hon fyra sekunder bakom norskan Andrine Benjaminsen och sekunden före Karolin Ohlsson som femma. Hanna Lundberg tröttnade efter varvningen och blev sexa, sex sekunder efter Ohlsson.

– Jag är otroligt imponerade över hela lagets insats idag. Det är 13 som tar sig till kvartsfinal och det är fortfarande 13 när det är dags för semi. Det är häftigt och visar på att vi behärskar Knockout-sprint. Sedan är det små marginaler som avgör, säger förbundskapten Kalle Dalin om dagens svenska insats både på dam- och herrsidan.

Liveresultat finns här.

Bildtext: Tove Alexandersson spurtar till seger före Megan Carter Davies. Foto: Sven Alexandersson.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter