Svensk Orientering logotyp
31.12.2020

Ordförandens nyårshälsning: Viktiga, utvecklande steg på gång

Orientering
TEXT + TV: Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson nyårstalar och riktar framför allt blicken framåt, mot ett spännande och utvecklande 2021.


Alla orienteringsvänner!

Vilket år det har varit! Ingenting har varit som vi kunde förutspå eller tänka oss när 2020 startade. Svensk orientering har precis som flera andra organisationer drabbats hårt och på olika sätt av coronapandemin, men vi har också i viss mån kunnat utöva vår idrott och många fler har fått upp ögonen för orientering. Medlemsantalet växte för sjunde året i rad och på nyårsafton är vi totalt 86 997 föreningsanslutna orienterare i landet.

Det finns mycket att säga om 2020, men nu tänkte jag mestadels prata om framtiden och vad som händer det kommande året.

Jag ser verkligen fram emot ett år där vi kan agera lite mer som vanligt, men samtidigt ta vara på det som ändå varit bra under pandemiåret. Efter ett mestadels tufft och även sorgligt 2020 känns det verkligen som att vi nu står inför ett möjligheternas år.

Jag ser fram emot ett år där vi så småningom kan träna, tävla och umgås precis som vi vill. Mycket hänger såklart på hur väl vi som nation lyckas bekämpa coronaviruset, men också på vilket regelverk som kommer att gälla framöver för individuella utomhusidrotter som orientering. Där hoppas vi mycket på att den kommande pandemilagen ska skapa rimligare förutsättningar för vår del, och ni ska veta att Svenska Orienteringsförbundet på olika vis jobbar både hårt och aktivt för att verka i den riktningen.

Jag ser också fram emot ett år där svensk orientering förverkligar en satsning för att ännu bättre anpassa vår verksamhet efter verkligheten. Svenska Orienteringsförbundet tillsätter inom kort tre helt nya tjänster som ska fokusera på inkludering, jämställdhet och paraidrott. Där finns ett viktigt arbete att göra inom svensk idrott och orienteringsrörelsen är inget undantag. Vi vill göra allt för att så många som möjligt ska vilja och kunna ta del av orientering.

På temat jämställdhet finns dessutom ett regelförslag som ska upp på bordet på det extra förbundsmötet i mars. Förslaget som läggs fram av Svenska Orienteringsförbundets styrelse handlar om likvärdigt tävlingsupplägg och det har arbetats fram i dialog med aktörer inom svensk orientering.

Jag förstår att somliga känner en oro för förändring, samtidigt som andra upplever en frustration och önskar att tävlingsupplägget var ändrat för länge sedan. Själv känner jag mest en stor glädje över att vi nu aktivt och kreativt arbetar med frågan och att demokratiskt förankrade förändringar snart kan komma att klubbas.

Införandet av ett likvärdigt tävlingsupplägg är nödvändigt och något som också efterfrågats av orienteringsrörelsen. Tillsammans kommer vi att hitta den bästa vägen framåt; det känns som en självklarhet att vi inom svensk orientering ska ge alla våra medlemmar samma möjlighet att utöva, leda, arrangera, utbilda och verka inom vår idrott.

Om jag lyfter blicken och tar ett helhetsperspektiv så handlar allt det ovanstående om vår värdegrund och att vi visar vilken riktning svensk orientering vill ta in i framtiden.

Utöver nya steg ska vi även fortsätta med vårt hållbarhetsarbete och ta ansvar för att bidra till en hållbar svensk idrottsrörelse, vi ska fortsätta att skapa nya kontakter och nätverk med aktörer som vi kan utveckla svensk orientering med tillsammans. Och vi ska fortsätta ha ett nära och bra samarbete med våra distrikt och med föreningsverksamheten så vi kan vara det förbund som våra medlemmar önskar.

När det gäller landslagsaktiviteter det kommande året får vi fortsatt vara öppna för att allt kanske inte kommer att vara som vanligt. Men jag hoppas verkligen att många internationella arrangemang kan genomföras som tänkt. Våra landslag i fyra grenar har mängder av spännande aktiviteter framför sig, och själv ser jag extra mycket fram emot världscupomgången på hemmaplan; på Idre Fjäll i augusti. Svenska Orienteringsförbundet har som mål att arrangera minst ett internationellt arrangemang i någon gren varje år.

Här närmast håller jag dock tummarna för våra skidorienterare. Jag hoppas dels att VM i Estland kan köras som planerat, dels att vi får mycket snö och vinter så att alla som vill kan åka skidorientering. För er som inte prövat det kan jag varmt rekommendera att testa om ni har möjlighet, det är väldigt roligt.

Avslutningsvis vill jag önska dig ett riktigt gott nytt år! Jag hoppas att vi ses i verkligheten och gärna på O-Ringen i Uppsala.

Maria Krafft Helgesson
Ordförande Svenska orienteringsförbundet

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter