Svensk Orientering logotyp
03.09.2021

Orientering tar plats på Pridefestival

Orientering
Hur inkluderande är orientering? På måndag berättar tre orienterare om sina erfarenheter i ett digitalt samtal på Ulricehamn Pride.
På måndag startar Ulricehamn Pride. Ett av samtalen under den veckolånga festivalen har rubriken ”Queerenteering – orientering och hbtqi-frågor.
 
Orienterarna Tyna Fritschy, Maria Magnusson och Samuel Suomalainen kommer berätta om sina egna upplevelser av att vara queer inom idrotten och vilka utmaningar de har stött på.
 
- Orientering framställs ofta som en jämställd och inkluderande idrott, där alla är välkomna och barn och vuxna tävlar på lika villkor. Men orienteringsrörelsen består av en relativt homogen grupp människor och det mesta tävlandet sker fortfarande i traditionellt köns- och åldersbundna klasser, säger Mette Brolinson, projektledare jämställdhet och inkludering på Svenska Orienteringsförbundet.
 
Mette Brolinson kommer delta på måndagens samtal och berätta om förbundets satsningar för en jämställd och inkluderande sport. Från Finland deltar Tarja Krum, grenchef på Finlands Svenska orienteringsförbund, som ansvarar för jämställdhetsfrågor på Svenska Finlands idrottsförbund och har varit aktiv inom orientering både som löpare, tränare och ansvarig för ungdomsarbetet i klubben OK Trian.
 
Moderatorn är Stina Nilss, ordförande i RFSL Sjuhärad och projektledare Ulricehamn Pride.
 
Evenemanget börjar måndag 6 september klockan 18:00 i Folkets Hus, Nygatan 24, i Ulricehamn och kan följas digitalt via RFSL Sjuhärads Facebook-sida. Mer info hittar du här.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter