Svensk Orientering logotyp
03.09.2021

Orientering tar plats på Pridefestival

Orientering
Hur inkluderande är orientering? På måndag berättar tre orienterare om sina erfarenheter i ett digitalt samtal på Ulricehamn Pride.
På måndag startar Ulricehamn Pride. Ett av samtalen under den veckolånga festivalen har rubriken ”Queerenteering – orientering och hbtqi-frågor.
 
Orienterarna Tyna Fritschy, Maria Magnusson och Samuel Suomalainen kommer berätta om sina egna upplevelser av att vara queer inom idrotten och vilka utmaningar de har stött på.
 
- Orientering framställs ofta som en jämställd och inkluderande idrott, där alla är välkomna och barn och vuxna tävlar på lika villkor. Men orienteringsrörelsen består av en relativt homogen grupp människor och det mesta tävlandet sker fortfarande i traditionellt köns- och åldersbundna klasser, säger Mette Brolinson, projektledare jämställdhet och inkludering på Svenska Orienteringsförbundet.
 
Mette Brolinson kommer delta på måndagens samtal och berätta om förbundets satsningar för en jämställd och inkluderande sport. Från Finland deltar Tarja Krum, grenchef på Finlands Svenska orienteringsförbund, som ansvarar för jämställdhetsfrågor på Svenska Finlands idrottsförbund och har varit aktiv inom orientering både som löpare, tränare och ansvarig för ungdomsarbetet i klubben OK Trian.
 
Moderatorn är Stina Nilss, ordförande i RFSL Sjuhärad och projektledare Ulricehamn Pride.
 
Evenemanget börjar måndag 6 september klockan 18:00 i Folkets Hus, Nygatan 24, i Ulricehamn och kan följas digitalt via RFSL Sjuhärads Facebook-sida. Mer info hittar du här.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter