Svensk Orientering logotyp
25.07.2022

Perfekt start för Bergman och Risby

Orientering
Gustav Bergman, OK Ravinen och Lisa Risby, OK Kåre tog båda kommandot direkt på första O-Ringenetappen i Uppsala. Segermarginalen för bägge var hela två minuter.

För Gustav Bergman började etappen lite trevande men Ravinenlöparen var snart inne i ett bättre flyt och till slut var han två minuter och fyra sekunder före tvåan, OK Kåres norrman Eskil Kinneberg. Tredjeplatsen gick till finländaren Olli Ojanaho, Helsingin Suunnistajat. 19 sekunder bakom Kinneberg.

– Jag hade lite svårt att komma in i det. Jag var helt enkelt inte van att springa sådan här orientering. Det var länge sedan. Jag var också lite lätt stressad över den fysiska formen. Jag vet att den egentligen är bra men jag åkte på en matförgiftning i fredags och det var riktigt tungt fredag och lördag, berättar Bergman och fortsätter:

– Men idag har det känts bra. Orienteringsmässigt gjorde jag några små krokar på mitten och blev lite stressad över någon tiosekundersbom och drog fel ut på nästa långsträcka. Lite fel beteende av mig där. Men det var inte så mycket, kanske 30-40 sekunder totalt.

– På slutet gick det bättre men jag tappade några spår och hamnade i en djungel av fällda träd. Men jag antar att det var många som gjorde samma sak.

Vad säger du om banan?
– Bra och jättekul!

Tvåan Kinneberg var nöjd med sin insats trots två minuter upp till Bergman.

– Det var stabilt, inga stora problem. Det var lite svårt och mycket detaljer på några ställen.

Gustavs lopp var ganska bra då?
– Ja, det tror jag. Det hoppas jag, säger norrmannen med ett leende.

Andre svensk var Snättringes Simon Hector som fyra 2,39 efter Bergman.

– Jag har haft dålig form i vår och är besviken över att jag inte fick plats i EM-laget. Nu hoppas jag göra det bra här, säger Hector.

I damklassen knep Lisa Risby segern med en minut och 58 sekunder före Sara Hagström, IFK Göteborg. Trea blev Veronika Kalinina, IFK Lidingö, 3.45 bakom Risby.

– Jag tog det precis så lugnt som det behövdes i den här terrängen, sammanfattar Lisa Risby sitt lopp.

Hur bra känns det att få en sådan här start på veckan?
– Väldigt skönt att man lyckas hålla sig cool i den här terrängen. Det ger mig ett formbesked, berättar Risby som planerar att fullfölja hela veckan trots att EM väntar nästa vecka,

– Planen är att köra på men känna efter i kroppen så att jag inte riskerar något mot EM.

Andraplacerade Sara Hagström blev upphunnen två minuter av Risby halvvägs.

– Det var ett okej lopp men jag gjorde en stor miss när Lisa kom ikapp. Då förstod jag ju att det inte skulle räcka till seger. Jag försökte trycka på lite för att få henne att släppa men det var svårt, hon hängde i.

Tove Alexandersson fanns på plats för att springa första etappen, men tvingades bryta. 
 
- Jag kände mig inte riktigt frisk så jag åker hem och vilar upp mig så att jag inte blir sjuk, säger hon till Uppsala Nya Tidning.
 
På frågan om orienterings-EM, som startar den 3 augusti, är i fara, svarar Tove Alexandersson:
 
- Det kan jag inte riktigt svara på. Jag får helt enkelt vila upp mig nu och hoppas att jag kryar på mig och inte blir sjuk.

Resultat finns här.

Bildtext. Stora leenden från första etappens vinnare i H och D 21 elit, Gustav Bergman och Lisa Risby. Bild. Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter