30.06.2023

Rikslägret i Idre, ett äventyr för alla

Orientering
Det är en O-Ringenliknande atmosfär som tagit fäste om Idre Fjäll denna veckan. Jag promenerar genom stugbyn där färgglada nylonkläder hänger ute på provisoriska tvättlinor och blöta orienteringsskor torkar i solen. Det är något speciellt med läger i fjällen.

Inne på värdshuset möts jag av ett myller av ungdomar som ska eller har ätit lunch och välförtjänt får sig lite vila i väntan på nästa aktivitet. Jag minns själv hur lägerlivet verkligen var det mest efterlängtade på sommaren. Att få umgås med vänner och träffa nya, vara ute och träna orientering, leka, busa och äta massor av godis. Jag blir glad i själen av att se att trots åren som gått, så verkar det fortfarande vara precis detta det handlar om.

Det är ingen överdrift att konstatera att det händer grejer överallt på Idre Fjäll denna vecka. Det finns precisionsorientering att tävla i och testa på, en 3-dagarstävling för alla åldrar, mountainbike-orientering, junior- och seniorläger med fokus på individutveckling men kanske främst 500 ungdomar på läger i dagarna fem.

löpare på fjälletIvriga löpare på fjället. Foto: Hugo Mattsson.

Jag hakar på ett gäng ungdomar som ska upp och springa långdistansträning på fjället. Det är en solig dag med enstaka fluffiga moln och den ståtliga Städjan syns i fjärran likt en vulkan. Innan start har en av grupperna hand om uppvärmning i form av en livlig kedje-kull på parkeringen sedan släpps ungdomarna i väg likt kalvar på grönbete. Efter kommer ledare, några som ger uppföljning och några som själva passar på att njuta av fjällterrängen.

kedje-kullKedje-kull som uppvärmning på fjället. Foto: Hugo Mattsson.

Dagen därpå är det dags för lägrets höjdpunkt: Äventyrsdagen. Här delas ungdomarna upp i lag mixade med alla olika distrikt, ett ypperligt tillfälle att lära känna fler vänner. Starten går och hundratals ungdomar springer i alla håll och riktningar för att hitta kontroller och hinna plocka så många poäng som möjligt på två timmar. Vid flertalet kontroller väntar utmaningar såsom memory-stafett, bygga stentorn och fylla en pet-flaska med hjälp av en tvättsvamp. Kreativitet och påhittighet premieras när ungdomarna löser utmaningarna tillsammans. Härligt trötta fyller myllret värdshusets lokaler återigen för mat och vila.

äventyrsstafettUngdomar på äventyrsdag med Städjan i bakgrunden. Foto: Hugo Mattsson.

Under veckan passar jag även på att hänga med de 40-tal personer som tagit chansen att vara med på rikslägret junior och senior. Jag tycker det är så häftigt att se den bredd som finns representerad. Det spelar ingen roll om du är glad motionär eller satsande elit, har du ett intresse av att lära dig mer och bli bättre så är du välkommen. På plats i Idre finns kunniga utbildningsledare och duktiga löpare för att ge den coachning och uppföljning som efterfrågas. Efter passen samlas gänget för aktiviteter eller analyser och diskussionerna fortsätter långt in på kvällarna.


analys efter träningJuniorer och seniorer analyserar och reflekterar Foto: Hugo Mattsson.

En skillnad från ungdomslägret är att det finns både träningsfokus och utbildningsfokus att välja mellan. Det sista jag gör innan jag lämnar Idre är att följa med den skara som valt att förkovra sig inom kartritning. Vi promenerar ut i terrängen med läsplattor och förberett grundmaterial där deltagarna själva får rita med tips och feedback från coach Joel. En av deltagarna är Vendela Rundström vars intresse för kartor fått henne att söka sig till detta utbildningsläger.

 Ända sedan jag var liten har jag suttit med Altas och tittat på kartor. Det var därför jag började att orientera från början. Sedan startade klubben upp ett banläggarprojekt för att försöka väcka intresse bland oss yngre, så att fler skulle vilja lägga banor till träningar och tävlingar. Då gick jag med i det, säger Vendela.

Svensk Orientering behöver ju verkligen fler unga banläggare och kartritare. Hur tror du man ska locka fler att börja?

 Jag tror det är viktigt med till exempel rikslägret, där det erbjuds utbildning inom kartritning och banläggning, för att fler ska få möjlighet att gå sådana utbildningar. Sen tror jag också att sprida kunskap generellt och ge möjligheter till att testa på och utvecklas.

kartritareVendela Rundström och Joel Börjesson Eriksson bedömer terrängen Foto: Hugo Mattsson.

Nu är rikslägret slut för i år, men om jag får gissa så är det redan många som börjat längta till nästa års läger. Så oavsett om du är 13 år och nybörjare eller elitsatsande senior så är du välkommen att delta på rikslägret nästa år. Mer information om dessa läger hittar du på SOFT:s hemsida.

Rikslägret ungdom 

Rikslägret junior/senior 

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
24 Vmsprint Tovealexandersson Hugomattsson
Tove Alexandersson nominerad till Jerringpriset – så röstar du på vår orienteringsstjärna
Fler nyheter