Svensk Orientering logotyp
03.06.2022

Rönnols en av favoriterna på SM Ultralång

Orientering
På lördag avgörs SM ultralång i hälsingeterräng, cirka en mil väster om Alfta. Arrangör är Alfta-Ösa OK. En av favoriterna är Järlas Jens Rönnols som missade världscupen i Borås på grund av covidinfektion.

Det var en mycket besviken Jens Rönnols som inte fick springa världscuptävlingarna i sprint i Borås. En covidinfektion stoppade Rönnols från start på världscupen. Landslagsledningen följde det protokoll man har vid en sådan infektion på en aktiv men Rönnols var inte alls glad åt beslutet då han kände sig helt frisk i god tid innan tävlingarna i Borås.

– Jag var väldigt besviken över att missa världscupen. Framförallt för att de (landslagsledningen) tog ett beslutet som inte jag höll med om, berättar Rönnols och fortsätter;

– Jag var bara sjuk i tre dagar. Sedan tog jag två extra vilodagar för att vara helt säker och inte göra något dumt. Då kände jag mig helt återställd när jag började träna.

I och med att Rönnols inte fick springa i Borås så försvann ju också möjligheten att kvalificera sig till VM. Nu lämnar dock Järlalöparen den historien bakom sig och siktar mot O-Ringen i Uppsala och EM i Estland. På Knockout-sprinten vid SM i Göteborg tog Rönnols silver och tidigare i våras blev han också tvåa på natt-SM. I morgon finns chansen till en tredje SM-medalj 2022 för den 26-årige Järlalöparen, även om de stora målen finns några månader framåt.

– Just nu fokuserar jag helt mot framförallt O-Ringen och EM. Båda lika mycket skulle jag säga. Ultra-SM är inte högsta prio, berättar Rönnols.

Men det blir en bra genomkörare?
– Ja, det blir det verkligen. 2019 gick ju Ultra-SM väldigt nära där det går nu. Det blir något att bita i på lördag tror jag

Det är masstart som gäller på SM Ultralång och 33 herrar är anmälda i H 21 och där får Rönnols hårt motstånd av bland annat några av hans kompisar i utvecklingslandslaget: Simon Hector, Snättringe SK, Simon Imark, Tullinge SK och Viktor Svensk, Stora Tuna OK.

Fler favoriter är Anton Johansson, OK Orion, Jerker Lysell, Rehns BK, Felix Axelsson, IFK Göteborg, Gustav Runefors, Växjö OK, Jesper och Joakim Svensk, Stora Tuna OK. Kanske ska man också se upp med John Börjesson, Malungs OK Skogsmårdarna, som nyligen blev andre svensk på Göteborgsvarvet med 1.06,25 och han klubbkompis Hugo Lillieström som var fjärde svensk med 1.09,55.

24 damer är anmälda i D 21 och där en kvartett löpare från utvecklingslandslaget får bära favoritskapet: Vilma von Krusestierna, OK Kåre, Tilda Östberg, Stora Tuna OK, Frida Vikström, Sundsvalls OK och OK Tisarens Andrea Svensson och Ellinor Tjernlund.

Damer 18,6 kilometer och herrar 22,4 kilometer och med beräknad segertid på 135-140 minuter. Tävlingen kommer att kunna följas via liveresultat samt via speakerljud. Speaker är Per Forsberg, länk finns via Eventor.

I D 20 är 18 anmälda och i H 20 är det 23 stycken. Det är betydligt större startfält i de yngre juniorklasserna. I D 18 kommer 37 till start och i H 18 är det hela 70 löpare anmälda. I år är det även veteran-SM Ultralång.

Startlistor och fakta inför SM Ultralång finns här på Eventor.

Bildtext: Jens Rönnols har chansen att ta säsongens tredje SM-medalj när SM Ultralång avgörs i morgon. Rönnols har tagit silver på både SM Natt och SM Knockout-sprint. Foto: Aron Broman.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter