17.04.2024

Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior

Orientering
Snättringe SK:s Simon Hector har flera SM-guld som junior men natten mot lördag kom första fullträffen på seniornivå. Segern på natt-SM kom efter starkt lopp där dock guldet höll på att rinna ifrån honom på 24:e kontrollen av 26. Här berättar Simon om sin väg från start till mål och vad som hände när han startade en minut för tidigt.

Vi börjar med det som det varit en del spekulation kring. Hur det kom sig att Simon startade en minut för tidigt.

– Det var ju 90 sekunders startmellanrum och det var bara två funktionärer vid starten. De två närmast före mig i listan startade inte. Jag själv hade ingen referens, jag gick in när det var min tid och på något sätt har jag startat en minut för tidigt. Det blev något fel på startklockan precis när jag skulle sticka i väg vid tolvslaget. Jag var bara fokuserad att jag skulle i väg på sekund 30, berättar Simon.

I och med att de två löparna närmast före i startlistan inte kom till start så fick inte Simons för tidiga start någon påverkan på utgången av loppet.

– Jag såg de första löparna i min klass första gången vid tionde kontrollen, säger Simon.

Så här kommenterar Niklas Wrane, regelansvarig på Svenska Orienteringsförbundet, händelsen:
– De uppgifter som framkommit pekar ju på att Simon inte medvetet har startat för tidigt, utan att det skett av misstag och på grund av yttre omständigheter. Därför var det inte aktuellt med någon påföljd. Som tur är verkar hans för tidiga start inte heller ha påverkat den sportsliga rättvisan.

Åter till loppet där Simon fick en bra start med snabbaste sträcktid till första kontrollen, där han i princip slickade strecket.          

– En bra start men jag var lite skraj för första kontrollen. Men jag hade bra riktning och det löste sig fint. Något jag tänkte på direkt till ettan var ”det kommer att bli snabblöpt”. På uppvärmningskartan var det lite mer stenigt men ute på banan var det väldigt snabb terräng.

Simon fick även andra kontrollen bra men sprang inte den väg han först tänkt.

– Jag funderade på att runda där det står Trollmossen men jag såg inget spår ditåt. Då tänkte jag att alla har nog sprungit rakt på så det finns en del spår där, och det var ett litet stråk där.

Simon Hectors vägval på Livelox från start och halvvägs till kontroll elva på natt-SM.Simon Hectors vägval på Livelox från start och halvvägs till kontroll elva på natt-SM.

På tredje kontrollen blev det en liten bom och Simon tappade 19 sekunder på Ravinens Emil Granqvist, som var sträcksnabbast.

– Det var en sådan klassisk grej. På väg till startpunkten sprang jag och tittade på sträckan till fyran men hade inte bestämt mig helt. Så in mot trean läste jag igen mot fyran och släppte koncentrationen lite på kontrolltagningen. Så där rann det i väg onödiga sekunder som jag i stället kunde använt till att planera sträckan. Lite osmart.

Den lilla missen räddade Simon dock upp snabbt upp med att vara snabbast av alla på den första lite längre sträckan till fyran. Där var han i ledning 26 sekunder före slutlige fyran Johan Ek Larsson, Södertälje-Nykvarn. Marginalen till Tullinge SK:s Simon Imark som till slut knep silvret var där 39 sekunder.

– Ut från trean var jag först lite stressad efter den där lilla missen men jag försökte lugna ner mig och sa till mig själv: ”jag har bra fart, det var en liten bom”.

– Jag fick allt precis som jag ville till fyran.

Hur tänkte du på sträckan? Funderade du på att gå runt något?
– På de senaste årens natt-SM har jag tappat lite tid på att inte välja runtvägval. Inför loppet tänkte jag att jag ska våga ta runt om jag tror på det. Men att gå ut på stigen kände jag skulle ge lite för dålig ingång. Jag körde ganska rakt och undvek det jag trodde skulle sakta ner mig.

Sedan följer några kortare sträckor från fjärde till tionde som Simon löste bra.

– Där försökte jag bara orientera väldigt noggrant. Jag tycker det fanns ganska mycket att förenkla på. Det var åttan som var riktigt svår. En knivig sträcka som jag var lite skraj för men jag gick lite vänster. När jag kom in mot åttan så var det ändå ”oh, är det verkligen höger eller vänster nu” men jag litade på att den kommer dyka upp, och så gjorde den det.

På längsta sträckan mellan tionde och elfte hade Simon tredje tid med 13.03. Snabbast var Simon Imark med 12.45 som då för första gången i loppet låg tvåa, 58 sekunder bakom sin namne.

Övervägde du på att gå runt till elfte?
– Jag funderade ganska mycket på om jag skulle gå vänster direkt ut från kontrollen, ta hygget med släpstig och sedan norr om Lillsjön (vid målet). Men stråken såg inte jättemycket bättre ut med tanke på hur snabbt det var i skogen och det blev en dålig ingång till kontrollen. Jag bestämde mig för att hålla mig nära sträcket och utnyttja de snabba partierna. Jag är nöjd med genomförandet på sträckan.

Simon Hectors vägval på Livelox halvvägs till kontroll elva och till mål på natt-SM.Simon Hectors vägval på Livelox halvvägs till kontroll elva och till mål på natt-SM.

Simon hade sedan det lilla varvet först från elfte, med tolfte åt sydost. Tolvan gick bra men på 13:e blev det en liten bom.

– Jag tänkte lite fel där. Jag gick ut i bra riktning men sedan var det som jag inte riktigt litade på mig själv att jag gått rakt. Jag trodde jag var längre norr ut längs beståndsgränsen vid en liten brant så jag gick ut på fel gula område. Det jag är nöjd med är att jag förstod snabbt vad jag gjort, så jag begränsade bommen.

Simon tappade här 22 sekunder på slutlige trean, Albin Ridefelt, OK Linné, som var snabbast på sträckan.

På andra slingan sprang sedan Simon fortsatt mycket starkt och plockade kontroll efter kontroll innan han kom tillbaka till boet vid kontroll 11/23.

– Jag fick kontrollerna bra, kom ifatt Emil Ljungemyr (OK Kolmården). Har var i rygg för det mesta men före till någon kontroll. Det fanns möjligheter att förenkla på en del ställen här också. Det var utmanande orientering men möjligheter att göra det enklare.

Hur var din strategi på den delen av banan?
– Att använda mycket hållpunkter, gå från punkt till punkt och hela tiden grunda det i en bra riktning. Det var ju sträckor som det fanns en del grönt på som kunde slå en ur riktning. Det är ju att hålla riktningen som blir svårare på natten.

När så Simon kom till kontroll 23 så var ledningen en minut och 35 sekunder ner till Simon Imark på andra plats. Till kontroll 24 (som han tidigare haft som 15:e) så höll nästan SM-guldet att rinna honom ifrån honom. Simon hade 130:e tid på sträckan och tappade 54 sekunder på Imark.

Vad hände där?
– Det var kort kvar och jag hade gått hårt till 23:an. Jag släppte helt enkelt koncentrationen lite grann ner mot 24:e. Jag vet inte, jag tyckte jag hade ganska god riktning. Jag måste varit rätt nära kontrollen men där tänkte jag inte riktigt logiskt, utan trodde att jag var till vänster om kontrollen. Helt klart en stressgrej.

– Riktigt klantigt och onödigt. Det är ju något hade grämt mig jättemycket om jag missat guldet på det. Tur att jag hade sprungit så bra innan.

Simon fick också lite fel riktning ut från näst sista och tappade där ytterligare 15 sekunder på Imark.

– Det var väl lite stress kvar där efter bommen. Avslutningen 24:e till 26:e är inte som jag vill orientera men i övrigt var det ju ett väldigt bra lopp.

Simon spurtade i mål som svensk mästare med 18 sekunders marginal till Simon Imark och 61 sekunder till Albin Ridefelt. Något han dock inte visste under spurten.

– Jag hörde inte vad speakern sa när jag spurtade in. Jag frågade min bror som stod efter målet om jag kom in i ledning eller inte.

Vad trodde du själv loppet skulle räcka till?
– Det är alltid svårt att veta när man kommer i mål. Men formen har ju varit bra så jag visste att det skulle kunna räcka långt trots bommen på slutet.

Vid målgång fick Simon en minut bättre tid än han skulle ha på grund av att han startat en minut för tidigt. När han kollade sträcktiderna själv noterade han att tiden till första kontrollen var alldeles för snabb och inte stämde.

– Då gick jag in och kollade GPS:n och såg att jag startade exakt en minut fel. Jag sökte tävlingsledaren men fick inte tag i honom så vi ringde SOFT:s arrangörscoach och berättade vad som hänt.

Vad säger du om natt-SM-banan?
– Superkul bana. Ganska varierad. Mörkret gör ju att det blir extra svårt, det är ju en ganska svår bana på dagen. Man skulle ju kunna lägga ännu svårare, det kanske jag själv hade gjort men jag tycker den var tillräckligt utmanande.

– Jag tycker om orientering där man måste se till att inte hamna i dåliga stråk.

Simon Hector har fått en riktigt bra start på säsongen och toppar nu Swedish League efter tre deltävlingar.

– Kul att ha fått en så bra start på säsongen, att vinterträningen gett resultat.

Vad väntar närmast?
– Jag ska springa sprinttesterna inför världscupen och VM i Stockholm. Det är inget huvudmål men bra träning och det är ganska kul med sprint om det är tekniska banor. Sedan blir det Tiomila och nästa omgång av Swedish League. Det ser jag fram emot lite extra.

Resultat
2024-04-12 SM, natt (Swedish League, #3)
H21, 12 670 m:
1) Simon Hector, Snättringe SK, 1.18.17, 2) Simon Imark, Tullinge SK, +0.18, 3) Albin Ridefelt, OK Linné, +1.01, 4) Johan Ek-Larsson, Södertälje-Nykvarn OF, +1.52, 5) Emil Granqvist, OK Ravinen, +2.17, 6) Rasmus Elmelid, OK Orion, +3.56.

Sträcktider

Vägval på Livelox

Topp fyra i H21 på natt-SM. Från vänster: fyran Johan Ek Larsson, trean Albin Ridefelt, ettan Simon Hector och tvåan Simon Imark. Bild: Hugo Mattsson.Topp fyra i H21 på natt-SM. Från vänster: fyran Johan Ek Larsson, trean Albin Ridefelt, ettan Simon Hector och tvåan Simon Imark. Bild: Hugo Mattsson.

Bildtext toppbild: Simon Hector spurtar mot sitt första SM-guld som senior. Bild: Hugo Mattsson.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

240912 Stafettligan Tildaandersson
IFK Göteborg och Stora Tuna OK – historiska vinnare av den populära Stafettligan
Max Peter Bejmer Teromarjamäki
Här är truppen till världscupsavslutningen i Finland
20240908 Stafettsm Tildaandersson 5
Här är truppen till Junior European Cup (JEC)
Fler nyheter