Svensk Orientering logotyp
09.11.2021

SM och Svenska cupen för MTBO 2022 spikat

Mountainbikeorientering
Nu är programmet för nästa års värdetävlingar i mountainbikeorientering spikat och vi har ett fullspäckat program att se fram emot.
SM-tävlingarna genomförs i Leksand under Kristihimmelsfärdshelgen 27-29 maj med sprint-, lång- och medeldistans. Tävlingshelgen startar på med sprint på fredag eftermiddag med en helt ny sprintkarta. Långdistansen sker på fin tallhed söder om Insjön och medeldistansen i en tuff och kuperad tallhed i den sedan tidigare kända Källbergsterrängen.
 
Svenska cupen kommer att ha elva deltävlingar där de tre SM-tävlingarna ingår. De sju bästa resultaten kommer att räknas in i poängberäkningen och den avslutande finalen ger som vanligt tio poäng extra.
 
Cuptävlingarna inleds tidigt på säsongen, redan den 23-24 april i Sala i ett helt nytt terrängområde för MTBO. En vecka senare väntar äntligen tävlingar i Tranemo, som fick ställa in sina tävlingar förra året. SM-tävlingarna i Leksand blir sista tävlingshelgen för Svenska cupen under vårsäsongen. Under hösten fortsätter Svenska cupen med tävlingar i Hudiksvall för att sedan avslutas med en finalhelg i Nybro några mil väster om Kalmar.
 
Det kommer att finnas många möjligheter att tävla i MTBO under 2022. Förutom SM och Svenska Cupen blir det fem publiktävlingar i samband med hemma VM i Falun/Säter. Sedan blir det fina MTBO-tävlingar under O-Ringen i Uppsala. Allt detta under juli månad.
 
Utöver dess stortävlingar hoppas och tror vi många andra nationella-, distrikts-, och närtävlingar arrangeras runt om i landet. Tävlingspremiär arrangeras tävlingar i Eskilstuna redan den första helgen i april.
 
- Som vanligt har det varit en hel del pusslande innan vi har fått programmet på plats. Nu är det klart och det känns som vi fått ihop ett riktigt bra program och att vi har en riktigt stark MTBO-säsong att se fram emot 2022. För Svenska cupen har vi fått till en relativt bra geografisk spridning vilket är bra för MTBO-sportens utveckling. Vi kommer att ha tävlingar i Västmanland, Västergötland, Dalarna, Hälsingland och Småland. Som tidigare år är det en övervikt av sprint- och medeldistanser men vi det blir två långdistanser och även en masstart i finalen vilket vi vet är efterfrågat av många, säger Peter Bergström Arrangemangsansvarig i SOFT:s samordningsgrupp för MTBO.
 
Program Svenska Cupen MTBO 2022
23 april                     Sala (Sala OK/Surahammars SOK) Sprint
24 april                     Sala (Sala OK/Surahammars SOK) Medel
30 april                     Tranemo (OK Tranan)                   Lång
1 maj                        Tranemo (OK Tranan)                   Medel
27 maj                      Leksand, SM (Leksands OK)         Sprint
28 maj                      Leksand, SM (Leksands OK)         Lång
29 maj                      Leksand, SM (Leksands OK)         Medel
20 augusti                 Hudiksvall (Forsa OK)                  Sprint
21 augusti                 Hudiksvall (Forsa OK)                  Medel
3 september             Nybro (Nybro OK)                        Sprint
4 september             Nybro (Nybro OK)                        Masstart, Final
 

Länk till Svenska Cupens hemsida där du hittar program, upplägg och slutställningar från föregående år: 

På bilden: Felix Silver slog till med silver på MTBO-EM i Portugal.

RELATERADE NYHETER

Mtb O Vm Medel 2205
Här är EM-truppen i MTBO
Krister Ring @krphotosweden
Gustafssons hattrick – vann alla lopp under MTBO-SM ”betyder jättemycket”
Krister Ring @krphotosweden
Gustafsson och Wehlin starkast under medeldistansen på MTBO SM
Fler nyheter