Svensk Orientering logotyp
26.08.2022

Snart dags för tre SM-tävlingar i Dalarna

Orientering
Helgerna 10-11 och 16-18 september avgörs tre SM-tävlingar i orientering i Dalarna. Första helgen långdistansmästerskapet i Bjursås och den andra helgen medeldistans och stafett i Orsa Grönklitt.

Arrangörer av de tre SM-tävlingarna är Bjursås OK och IFK Mora OK. Egentligen skulle tävlingarna arrangerats redan 2021, men på grund av coronapandemin flyttades 2020 års tävlingar i Norrbotten till 2021 och tävlingarna i Dalarna följaktligen från 2021 till 2022. Men nu står de båda Dalaklubbarna redo att bjuda in till svenska mästerskapstävlingar.

Långdistansmästerskapet avgörs med tävlingsarenan vid bystugan i Fjällgrycksbo, där Bjursås OK bjuder på ett helt nytt område för orienteringstävling.

- Det är en nyritad karta på ett område som inte varit karterat tidigare. Kartan ritades 2019-2020 av Kalle Engblom och Jerker Boman och revideras av kartritarna nu i år för att eventuella förändringar i skogsbruket ska bli rätt redovisat på kartan, säger tävlingsledaren Johan Hallgren.

I området vid Fjällgrycksbo kommer det att bjudas på utmanande orientering i skogsmark utan stigar och endast ett fåtal vägar och stark kupering. Hans Carlsson är banläggare.

Även i Orsa Grönklitt kommer det att bli väldigt utmanande uppgift för deltagarna i medeldistansen och stafetten. Där har det sedan tidigare funnits orienteringskartor, som nu till årets mästerskap reviderats av kartritarna Tord Hederskog och Per Forsberg.

Till medelsdistansen är det Björn Wrahme som lagt banorna medan Simon Hodler ansvarar för stafettbanorna.

För IFK Mora har förskjutningen av tävlingsprogrammet på grund av pandemin resulterat i lite extra arbete.

- Det har skett en del skogsavverkningar i delar av området som var tänkt att användas, vilket resulterat i att vi fått flytta delar av banorna, berättar en av de två tävlingsledarna i IFK Mora, Kristian Dahlström.

I samband med båda tävlingshelgerna anordnas även publiktävlingar.

Till SM-långdistansen beräknas det att bli mellan 400 och 500 startande medan medeldistansen och stafetten kan få mellan 700 och 800 startande.

 

Fakta

Lördag 10/9: Kval långdistans Fjällgrycksbo

Söndag 11/9: Final långdistans Fjällgrycksbo

Fredag 16/9: Kval medeldistans Grönklitt

Lördag 17/9: Final medeldistans Grönklitt

Söndag 18/9: Stafett Grönklitt

Bild: Sara Malmborg

Lisa Risby vann SM-guld i medeldistans förra året.

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter