Kul att du testar nya orientering.se! Hittar du något som ser konstigt ut, rapportera det här!
Snudd på 500 anmälda till SM långdistans
08.09.2022

Snudd på 500 anmälda till SM långdistans

Orientering
Det väntar två SM-helger i Dalarna och kommande helg ska seniorer och juniorer kämpa om SM-medaljer i jungfrulig terräng. Bjursås OK bjuder på tuffa utmaningar i ett område som inte karterats tidigare. 493 löpare anmälda till lördagens kvaltävlingar.

Bjursås OK kan äntligen välkomna den svenska orienteringseliten till sin nya karta vid Fjällgrycksbo där det väntar tufft kuperad stiglös terräng. På grund av pandemin flyttades SM-tävlingarna i Dalarna fram ett år men nu är det äntligen dags.

– Området har inte varit karterat tidigare. Kartan ritades 2019-2020 av Kalle Engblom och Jerker Boman och har nu revideras av kartritarna i år, säger tävlingsledaren Johan Hallgren.

I D 21 är det 71 anmälda och i H 21 står 104 namn i startlistan. Regerande mästare är Sara Hagström, IFK Göteborg och Gustav Bergman, OK Ravinen. De hör förstås till favoriterna i år också. På damsidan får ändå Tove Alexandersson bära huvudfavoritskapet. Tove som inte sprang SM långdistans i fjol. På herrsidan är det många om budet. Till exempel trion som gjorde succé på EM: Martin Regborn, Hagaby GoIF, Albin Ridefelt, OK Linné och Anton Johansson, OK Orion. Andra tunga namn är bland annat Simon Imark, Tullinge SK och OK Kåres norrman Eskil Kinneberg.

Tävlingen är också sista chansen att ta en plats till världscupavslutningen i Schweiz där det efter de förhandsuttagningar som gjorts finns två platser för damerna och tre för herrarna att kämpa om.

I juniorklasserna blev Hanna Lundberg, OK Renen (D20), Viktor Svensk, Stora Tuna OK (H20), Sabina Aumo, Kungälvs OK (D18) och Edvin Nilsson, Långhundra IF (H18) långdistansmästare i fjol.

Lundberg är storfavorit till ett nytt guld i D 20 medan Svensk nu är en medaljkandidat i H 21. Förstaårssenioren har ju övertygat i år och vann som bekant SM ultralång. Nu går favoritskapet i H 20 till smålänningarna Axel Elmblad, Bredaryds SOK och Noel Braun, Växjö OK. Edvin Nilsson har chansen att ta andra raka i H 18 men det finns förstås många som vill utmana honom, till exempel OK Ravinens Hannes Mogensen. I D 18 tror vi att vinnaren finns bland topp fyra på Sverigelistan: Klara Borg, Södertälje-Nykvarn, Alma Svennerud, Karlskona SOK, Alva Björk, Trollhättans SOK och Emma Emilsson, OK Orion.

Positivt på juniorsidan är stora startfält i 18-klasserna. Så här ser anmälningslistan ut bland juniorerna: D 20 (46), H 20 (58), D 18 (90), H 18 (124).


Banlängder och uppskattade segrartider på SM långdistans.

Startlistor och övrig information inför SM långdistans finns här på Eventor.


Det är inte helt sant att området för SM långdistans inte varit karterat tidigare.
På delar av området sprang man Kopparkaveln 1964. Då sprang man på en för tiden modern, handritad karta i skala 1:25 000.

Bildtext toppbild: IFK Göteborgs Max Peter Bejmer är en av 104 löpare som är anmälda i H 21 på helgens SM i långdistans som arrangeras av Bjursås OK. Bild: Sara Malmborg.

RELATERADE NYHETER

Daniel Hajek, Anna Hansson, Maria Magnusson och Olle Lindman i samband med utbildning på Bosön.
Fyra tränare går elittränarutbildning
Starten tiomila i mörker 2022 Kilsbergen Örebro
Tiomila tillbaka i Nynäshamn 2024
Omstarten 25manna 2022
Video: Guide till förslaget om ny distriktsindelning
Fler nyheter