Svensk Orientering logotyp
07.05.2022

Spurtseger för Göteborg-Majorna

Orientering
Ungdomskavlen på Tiomila bjöd på en svängig tävling med flera omkastningar. Slutsträckan blev rafflande när rafflande Göteborg-Majorna sistasträckslöpare Ludwig Rosén plockade in 24 placeringar och spurtade till seger.

Det gick fort i ungdomskavlen från start, snabbare är banläggarna tänkt sig. Först till växlingen var Ola Leire för Göteborg-Majorna strax före en annan göteborgslöpare, Axel Rydgren, Tolered-Utby. På andra sträckan tog Åmål OK över ledningen genom Emilie Hellström strax före Tumba-Mälarhöjden, Attunda OK och OK Skogshjortarna. Göteborg-Majorna med Linnea Westfeldt var då nere på 16:e plats drygt två minuter från täten.

Först till växlingen efter sträcka tre var OK Skogshjortarnas Stina Thern tätt följd av IFK Göteborgs Nils Andreassson och Henning Falkenström. Wilma Rosén för Göteborg-Majorna var nu nere på 23:e plats drygt fyra minuter bakom tätlagen.

På slutsträckan hade IFK Göteborg ledningen vid första TV-kontrollen men de föll sedan tillbaka och på slutet handlade det om fem lag där Ludwig Rosén avgjorde med en sylvass spurt två sekunder före tjeckiska TSM Kralovehradecko och ytterligare två sekunder före danska Alleröd OK. Strax där bakom följde OK Tyr och ytterligare ett tjeckiskt lag, TSM Praha

Ludwig Rosén tog ut allt på spurten och låg länge på marken efter målgång.

När förstod du att ni skulle vinna?
– Jag hade egentligen ingen aning. Jag aldrig de som gick ut i täten under loppet, berättar Ludwig Rosén.

– Alla skrek på slutet men man hörde ju inte vad de skrek. Jag tog ut allt jag hade på slutet och skulle vinna spurten mot de andra men jag visste inte att vi vunnit förrän jag var i mål, fortsätter Rosén.

Hur var loppet före dig?
– Jag tog kontroll för kontroll och orienterade och sprang i min fart. Det blev någon sekund här och där men det får man räkna med i ett lopp som går så fort.

Vad betyder en seger i Tiomilas ungdomskavle?
– Det är skitcoolt! Jättekul att få vara med om det här. Det är ju sista året för mig som ungdom, berättar Ludwig som nu ska ladda om för sträcka sju på Tiomilakavlen.

Så här kommenterade de tre andra löparna i segerlaget sina sträckor.

Ola Leire, sträcka 1:
– Det var lite lättare orientering än vad jag trodde. Det var fint och snabblöpt i skogen. Jag gjorde ett lite dåligt vägval till tvåan men annars gick det spikrakt.

Linnea Westfeldt, sträcka 2:
– Jag gjorde ett lite dåligt vägval till första och sprang runt. Annars kändes det bra och det var inte en jättesvår bana. Det var bara att springa på och kötta.

Wilma Rosén, sträcka 3:
– Det var jobbigt, mycket löpning men inte så svårorienterat. Det var roligt. Jag gjorde en liten miss när jag kom på fel sida om en höjd med annars gick det bra.

Vad säger ni om spänningen på slutsträckan?
– Jag visste att Ludwig skulle spurta ifrån dem så så det var lugnt, säger Ola.

– När jag så honom komma och han var först så insåg jag att vi skulle vinna. Han är inte den som viker ner sig, säger Wilma.

­– Det känns väldigt härligt. Jag blev som chockad att vi lyckades ta oss fram, säger Wilma.

Liveresultat finns här.

Bildtext: Göteborg-Majorna OK:s segerlag. Fr.v. Linnea Westfeldt, Wilma Rosén, Ludwig Rosén och Ola Leire. Fotograf: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter