Guldjubel från Noel Braun, Edvin Nilsson och Jesper Johansson.

Bild: Johan Trygg

05.11.2022

Stor dominans av de svenska herrjuniorerna

Orientering
Det blev ett suveränt guld till Jesper Johansson, Edvin Nilsson och Noel Braun på JVM-stafetten i Portugal och tvåa över mållinjen var andralaget med Felix Silver, Olle Karlsson och Valter Pettersson.

Det var en hel del dramatik bakom segern. På första sträckan lyckades Jesper Johansson med konststycket att krascha både den ordinarie kompassen och reservkompassen. Johansson höll sig dock kylig och avslutade starkt och skickade ut Edvin Nilsson som sexa bara 29 sekunder bakom ledande Storbritannien.

På andra sträckan sprang gårdagens silvermedaljör Edvin Nilsson suveränt och gav Noel Braun en ledning på en och en halv minut ner till Schweiz på andra plats efter sträcka två.

Det gick mycket fint fram till den 18:e av 21 kontroller där det blev en liten miss för Noel Braun. Även han var dock kylig och löste den missen snabbt och fick en härlig revansch för gårdagens medeldistans när han tappade sin SI-pinne och kanske förlorade guldet då.

En lycklig Noel Braun kunde springa övermållinjen som guldmedaljör tillsammans med lagkompisarna. Bara 52 sekunder senare kunde guldtrion se Valter Pettersson föra Sveriges andralag till en andraplats. Pettersson som gjorde en suverän sista sträcka och avslutade med att spurta ifrån Finlands Touko Seppa. Något silver blir det dock inte för andralaget då endast en nation räknas i JVM-stafetten.

Här kommer tankar efter respektive sträcka från löparna i guldlaget:

Sträcka 1. Jesper Johansson

– Vi hade i laget innan sagt: tekniken framförallt. Men så blev det kaos redan till ettan. Det blev trångt när alla skulle in i skogen efter startpunkten och jag ramlade och slog sönder kompassen. Vätskan rann ut så först såg jag inte att den var trasig så jag trodde jag låg i rätt kurs men drog snett och såg de andra ta sin kontroll. När jag upptäckte att den inte snurrade bytte jag.

– Jag försökte jaga fram mot första radion. Det blev en bom därefter men sedan samlade jag mig och plockade kontrollerna när många andra missade, berättar Johansson.

– Jag tänkte sedan på att hitta något eget vägval för jag springer inte ikapp en minut. Så till tolvan innan varvningen gick jag höger eftersom vi hade sprungit de stråken i går. Jag plockade nog lite där. Sedan bommade många efter varvningen men jag plockade mina kontroller. Det blev en helt annan taktik när jag inte hade kompassen, man måste ju läsa på allt.


Jesper Johansson utan kompass efter loppet. Bild: Johan Trygg.

Sträcka 2. Edvin Nilsson

– Jag höll mig stabil och lugn och fokuserade på tekniken hela vägen. Jag gjorde inga missar så jag är väldigt nöjd att jag höll ihop det. Jag var lite stressad i början men efter tvåan så var det bra flyt.

– Sjukt att alla lyckades göra så bra lopp och även att andralaget sprang så bra… och tjejerna.

Sträcka 3. Noel Braun

– Det var jätteskönt att få det utgångsläget. Jag är glad att jag fick gå själv och göra mitt eget lopp.

– Benen var rätt tunga i går tyckte jag men idag var det värre, det kändes helt stumt. Men jag bara fokuserade på det tekniska och litade på att farten ändå var tillräckligt bra.

– Jag hörde ju vid varvningen att jag hade uppåt två minuter. Sedan tappade jag riktningen lite vid två ställen. Första gången säkrade jag upp det med en beståndsgräns.

Sedan blev det en miss på 18:e av de 21 kontrollerna där de som följde GPS-spåret kanske han bli lite nervösa.

– Men hade en plan för hur jag skulle göra ifall jag missade. Jag stannade upp och läste in mig snabbt, berättar Braun som några minuter kunde springa över mållinjen tillsammans med sina lagkamrater. Sverige försvarade därmed guldet från i fjol.

Där bakom avslutade som Valter Pettersson strålande för Sverige lag 2. Även om det inte blev någon medalj för andralaget så var det förstås glada miner där också.

– Jag hade riktigt bra flyt från start och hade nog kort gaffel, berättar Felix Silver som var i täten vid varvningen på första sträckan.

– Efter varvningen hade jag inte riktigt kontroll och en stor klunga kom ikapp men jag var ju inte så långt efter till växlingen ändå, fortsätter Silver som växlade 1.32 efter som 23:a

På andra så sprang Olle Karlsson upp laget till nionde plats och var drygt tre minuter bakom förstalaget.

– Jag gjorde inga kontrollmissar och det flöt på bra men jag kände mig ganska seg i uppförsbackarna, berättar Karlsson.

Seg var knappast Valter Pettersson på slutsträckan. Han flög fram i skogen och spurtade till slut in 52 sekunder bakom förstalaget. Ändå säger han så här:

– Jag visste från igår att jag behövde hålla lite i handbromsen. Jag låg lite bakom norrmannen och lät han sköta orienteringen på en hel del kontroller men han höll riktigt bra fart, berättar Pettersson och fortsätter:

– Det var underbart att se förstalaget stå där i mål men det är lite tråkigt att bara ett lag får medalj. Men en grym laginsats av oss.

Alla killar i lag 1 och 2. Fr.v. Felix Silver, Noel Braun, Jesper Johansson, Olle Karlsson, Valter Pettersson och Edvin Nilsson. Bild: Johan Trygg

Bildtext toppbild. Guldjubel från Noel Braun, Edvin Nilsson och Jesper Johansson. Bild: Johan Trygg.

Resultat JVM stafett Portugal

Herrar
1. Sverige 1:29:19
2. Finland 1:30:15
3. Norge 1:30:46

Liveresultat finns här.

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter