Medaljtrion Anton Johansson, Albin Ridefelt och Gustav Bergman

Bild: Kristina Lindgren

06.08.2022

Suverän svensk EM-trippel

Orientering
Vilken fantastisk svensk succé det blev på EM medeldistans i Estland. Guld till Albin Ridefelt, silver till Anton Johansson och brons till Gustav Bergman.

Trion Albin Ridefelt, Anton Johansson och Gustav Bergman bemästrade den täta tekniskt utmanande terrängen i Rakvere, Estland. De tre svenskarna stod i en klass för sig den här lördagen.

Segern tog OK Linné-löparen 17 sekunder före den något sensationella silvermedaljören Anton Johansson, OK Orion. Gustav Bergman var ytterligare 20 sekunder bakom Ridefelt. Ner till fjärde man, finländaren Olli Ojanaho, hade Ridefelt hela 2.05.


Medaljtrion Anton Johansson, Albin Ridefelt och Gustav Bergman. Bild: Kristina Lindgren.

För Albin Ridefelt som helt fokuserat på just det här EM-loppet i medeldistans inför den här säsongen fick betalt för sina förberedelser.

– Jag kan inte fatta det. Det här är sådant här man drömmer om, säger Ridefelt strax efter målgång.

– Det var ett jättebra lopp. Det var tätt och tekniskt hela vägen och jag såg direkt att det kommer löna sig att springa rent. Jag var lite osäker på några ställen men då saktade jag ner och höll ihop orienteringen, berättar Ridefelt och fortsätter:

– På slutet kände jag, oj jag har gjort ett riktigt bra lopp. Då var det riktigt nervöst, det här kan räcka långt. Jag tog ett runtvägval till tredje sista och bara körde och tänkte ”det här kan vara medalj”.

Att helt gå inför just medeldistansen som passar teknikern Ridefelt så bra var uppenbarligen en bra strategi.

– Det här loppet har varit i fokus sedan VM i fjol. Jag tycker jag haft lite stolpe ut på mästerskapen tidigare. Nu gick jag in fullt för det här och stod över långdistansen. Det var nervöst på startlinjen men jag är oerhört stolt över att jag lyckades med det jag drömt om, säger Ridefelt som fick en bra känsla när han såg hur bra Anton Johansson sprungit.

– Jag hörde innan start att Anton var i ledningen och tänkte att det här är vår dag. Vi har gjort bra förberedelser, vi vet att vi är bra på det här. Det passar oss bra, vi är bra tekniskt Anton, Gustav och jag. Vi har hjälpt varandra i förberedelserna. Sjukt kul att vi får lyckas tillsammans.

Med ett startnummer mitt i fältet så gjorde Anton Johansson ett mycket imponerande lopp.

– Jag är otroligt nöjd med mitt race och mitt genomförande. Det är inte mycket jag kunde gjort bättre idag, berättar Johansson som kan räkna till tre tiosekundersmissar. Det var väl startnumret efter kvalet då, annars var det fantastiskt bra, snäppet bättre än vad jag förväntade mig i morse, säger Johansson som kände sig som hemma i den gröna estniska terrängen.

– Det var som att springa distriktsmästerskap hemma vid Karlsnäsgården i Blekinge. Oerhört likt, säger Johansson och skrattar.

För Ridefelt och Johansson var det de första individuella medaljerna på seniornivå. Gustav Bergman får kämpa vidare för att nå högst på pallen. Tidigare har han individuella silver på medeldistans både från EM och VM och nu blev det alltså ett brons för Ravinenlöparen.

Bildtext toppbild. Segerjubel från Albin Ridefelt. Bild: Kristina Lindgren.

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat och GPS-tracking finns här.

Svenska placeringar:
1. Albin Ridefelt
2. Anton Johansson + 00.17
3. Gustav Bergman + 00.37
10. Max Peter Bejmer + 03.22
12. Emil Svensk + 03.30
21. Isac von Krusenstierna + 4.52
28. Viktor Svensk + 05.58


Herrbanan på EM medeldistans i Rakvere, Estland med vägval för medaljtrion Albin Ridefelt (rosa), Anton Johansson (röd) och Gustav Bergman (violett).

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter