Svensk stafettsuccé i Borås
29.05.2022

Svensk stafettsuccé i Borås

Orientering
Sveriges andralag gjorde succé på sprintstafetten vid världscupen i Borås och vann i stor stil med en jublande glad Karolin Ohlsson på slutsträckan.

Karolin Ohlsson fick ett fint utgångsläge med en ledning på 37 sekunder till Schweiz Elena Roos och 53 till Tove Alexandersson i det svenska förstalaget.

– Riktigt skönt att hålla ihop det, men usch, det var nervöst, berättar en sprudlande Ohlsson efter segern.

De sista hundra meterna upp mot målet så kunde Ohlsson ta det lugnt och togs emot av lagkamraterna Lina Strand, Martin Regborn och Emil Svensk bakom mållinjen. Avstannade för hon 36 sekunder före Elena Roos. Tove Alexandersson tappade andraplatsen på slutet och förde Sveriges förstalag i mål som trea. I världscupen räknas dock ett lag per land och Norge fick därmed tredjeplatsen i världscupen.

– Jag visste ju vilka jag jagades av men jag var otroligt tacksam för den där luckan jag fick. Jag sa till mig själv ”nu jädrans håller du ihop din orientering” och det gjorde jag tills precis efter varvningen. ”Inte in på den där lilla återvändsgränden” men så var jag precis på väg in där men jag han backa tillbaka, berättar Karolin Ohlsson och fortsätter;

– Fysiskt var det riktigt slitigt så jag fick jobba med orienteringen och ignorera alla tankar som kommer upp i huvudet. Jag tänkte att behöver jag spurta så gör jag det då. Men jag kunde ju njuta på upploppet.

– Skönt att få visa det här idag. Jag har haft lite strul den här våren men nu hoppas jag få en månad att spetsa på formen. Nu gäller det bara att få lite fart på den här kroppen så blir det bra till VM

Sprintstafetten började perfekt för det svenska andralaget när Lina Strand gjorde en mer eller mindre perfekt första sträcka och växlade först, 22 sekunder före nederländskan Eef van Dongen i ett kombinationslag, och var 24 sekunder före Sveriges andralag med Hanna Lundberg som gjorde en vägvalsmiss och tappade mark.

– Väldigt skönt att springa ett bra tekniskt lopp. Jag fick ytterligare ett kvitto på att jag själv orienterar bland de snabbaste i världen. Sedan passade avslutningen på banan mig med mycket fysisk löpning, säger Lina Strand.

– Jag tänkte inte ett skit på de andra. Det är ju så jag vill orientera men det blev fel. Fysiskt var det jobbigt från kontroll två, berättar Hanna Lundberg om sin insats.

På andra sträckan förvaltade Martin Regborn sitt utgångsläge perfekt.

– Det var ett drömläge, bara att tacka och ta emot. Det blir mer som ett individuellt race. Jag tycker det är kul att känna att man är lite jagad också, känns som jag skärper mig lite extra och det motiverar att pusha lite extra, säger Regborn.

Så här långt så såg det ut som det skulle bli en kamp om segern mellan Sverige lag 1 och Sverige lag 2. Max Peter Bejmer i ettan hade lyckats knapra in några sekunder och skickade ut Gustav Bergman 16 sekunder efter Emil Svensk.

– Det var ju första gången i förstalaget. Superbra utgångsläge av Hanna och jag kom in i det bra men gjorde ett dåligt vägval och tappade lite mark. Sedan var det bara att jobba ikapp och jag kunde smita om till andraplats på bättre vägval på slutet, berättar Bejmer.

Svensk gjorde ett mycket bra lopp på tredje med jagades av Bergman som dock bommade ganska rejält på slutet och blev passerad av Schweiz och var 53 sekunder efter

– En jättebra sträcka efter en lite trevande start. Det var skitkul, säger Svensk.

Lika kul var det förstås inte för Bergman.

– Jag är jäkligt besviken. Det var dåligt, jag missade 40 sekunder. Skitdåligt, det ska inte hända. Det var lite knixigt och jag skulle runda ett hus och ner på första gatan, det var som en gågata och inte en bilväg och jag fattade inte det. Jag sprang till nästa och hamnade utanför kartan och kunde inte läsa in mig. Fram till dess hade jag gått riktigt bra, berättar Bergman.

Den svenska laginsatsen var minst sagt imponerade med tre lag bland de åtta bästa. Fjärdelaget blev sjua och tredjelaget åtta.

– Fantastiskt härligt med fyra lag topp åtta. Det är ju helt crazy vilken nivå det är på svensk sprint, säger förbundskapten Anneli Östberg.

– Vi vet att vi är bra och vi försöker och hela tiden flytta fram positionerna och driva utvecklingen. Vi gör ett jättebra jobb allihop och framförallt löparna, säger Östbergs förbundskaptenskollega Kalle Dalin.

Ni får ett angenämt problem att ta ut VM-truppen nu?
– En härlig utmaning. Det är så kul är att löparna växeldrar att visa framfötterna, säger Östberg.

Liveresultat finns här.


Karolin Ohlsson, Emil Svensk, Martin Regborn och Lina Strand högst upp på världscuppallen. Foto: Sven Alexandersson.

Bildtext toppbild: Karolin Ohlsson för Sverige till världscupseger med ett stor leende på läpparna. Foto: Sven Alexandersson.

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter