Svenskorna bommade bort medaljchanserna
06.08.2022

Svenskorna bommade bort medaljchanserna

Orientering
De svenska damerna nådde inte pallen på damernas medeldistans vid EM i Estland. Johanna Öberg blev bäst av svenskorna med sjätte plats. Vann gjorde Simona Aebersold, Schweiz före sensationen Evely Kaasiku från Estland.

Det fanns stora medaljförhoppningar för de svenska damerna inför medeldistansen men den täta estländska skogen satte käppar i hjulen för alla svenska damer, i mer eller mindre stor omfattning.

Johanna Öberg tappade tid i början av loppet på sitt vägval till femte kontrollen och sedan fick hon heller inte syn på skärmen på det snåriga och slyiga hygget där första TV-kontrollen satt.

– Jag förstod på sträckan att det var fel vägval för det gick inte fort att springa där. Men jag hade koll in mot kontrollen men såg den inte. Jag var så nära men det var så mycket sly och löv. Jag tyckte det var en höjd där jag var,berättar Öberg som var 4.09 efter vinnaren Aebersold vid den passeringen.

I mål var hon 4.47 efter schweiziskan på sjätte plats.

– Jag gjorde några småmissar på slutet men kunde ändå avsluta bra. Tråkigt med bommen vid hygget för jag gjorde egentligen inget fel, säger Öberg som också var sexa på långdistansen häromdagen.

– Jag är ändå nöjd med två sjätteplatser. Det visar att jag har hög nivå även om jag inte gör perfekta lopp, fortsätter Öberg.

28 sekunder bakom Öberg på delad åttondeplats var Lisa Risby som var med i medaljkampen innan en bom på 17:e kontrollen av 20.

– Att bomma bort medaljen på en kontroll på det där sättet är ju inte kul, säger Risby och fortsätter:

– Det var väldigt tätt och man gick i princip i grönska och så tappade jag lite riktning, blev tryckt åt höger och gjorde ett parallellfall, jag var helt säker att jag var på rätt ställe.


Delar av dambanan med vägval för Johanna Öberg (rosa) och Lisa Risby (brunt).

Sanna Fast slutade placeringen bakom Risby tio sekunder efter. Hon var rejält besviken i mål efter bommar på sjunde och nionde.

– Jag gjorde det ganska bra förutom nionde kontrollen. Jäkligt surt att inte kunna hålla ihop det, säger Fast.

För Tove Alexandersson fungerade det inte alls denna dag. Fel vägval till TV-kontrollen följdes av en bom på åttonde följt av ett stort misstag på 12:e. I mål var hon på 14:e plats 6.45 bakom vinnaren Aebersold.

För Simona Aebersold blev det dock en lyckans dag och den första internationella titeln.

– Det gick helt enligt plan i skogen fram till en miss vid tolfte. Jag tog dock tiden att läsa in mig. Det var svårt att hitta flytet sedan men det var skönt att klara sig med bara det misstaget, berättar Aebersold.

– Jag fick höra att senast det blev schweizisk damseger var 2012 när Simone (Niggli) vann. Det är så coolt att göra det. Det har varit en dröm för mig sedan jag var liten, fortsätter Aebersold med tårar i ögonen.

1.27 bakom Aebersold så tog hemmalöparen Evely Kaasiku en sensationell silvermedalj och bronset knep långdistansvinnaren Venla Harju, Finland.

Bildtext toppbild. Johanna Öberg blev sexa på EM medeldistans. Bild: Kristina Lindgren.

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat och GPS-tracking finns här.

Svenska placeringar:
6. Johanna Öberg + 04.47
8. Lisa Risby + 05.15
10. Sanna Fast + 05.25
14. Tove Alexandersson + 06.45
22. Josefin Tjernlund + 09.10
27. Andrea Svensson + 10.25
disq. Lina Strand


Dambanan EM medeldistans Rakvere, Estland.

RELATERADE NYHETER

Trion som tog hem EYOC-stafetten. Från vänster: Tuva Sirviö, Freja Hjerne och Tilia Olsson.
Svensk seger på EYOC-stafetten
Freja Hjerne springer mot seger på EYOC:s långdistans i Polen.
Freja Hjerne vinnare på EYOC:s långdistans
240621 Laget EYOC
Inför EYOC i Polen
Fler nyheter