Svensk Orientering logotyp
28.02.2021

Svenskt VM-silver i sprintstafetten

Skidorientering
Sverige avslutar VM med flaggan i topp. Lisa Larsen och Erik Blomgren åkte hem silvret i söndagens sprintstafett efter en rafflande avslutning, bara en sekund från guldet. "Jag är jättenöjd och har inte missat en meter", säger Blomgren.

I dag avslutades VM i Estland med en riktig nagelbitare till sprintstafett. De ryska åkarna Alena Trapeznikova och Andrey Lamov, som tävlar under neutral flagg, tog en knapp ledning efter andra sträckan. Tätt bakom fanns både det estniska förstalaget liksom Sveriges båda stafettlag.

Sverige växlade jämsides större delen av loppet, och var fram till femte och näst sista sträckan dryga halvminuten bakom ledande Trapeznikova och Lamov. Men på den femte sträckan gjorde Trapeznikova ett kostsamt vägval. Blågula Lisa Larsen kunde därmed åka ikapp och ifrån och växla ut Erik Blomgren i ledning på sista sträckan, närmast jagad av esten Mattis Jaama blott en sekund efter.

– Jag åkte väldigt bra framför allt på sista sträckan. VM är ju slut nu så det fanns inget att spara på. Det kändes skönt att kunna ge Erik ett bra utgångsläge, säger Lisa Larsen som kan addera ännu en VM-medalj till samlingen utöver torsdagens guld i jaktstarten.

På den avslutande sträckan tog båda de svenska åkarna, som gått ut som etta respektive fyra, ett annat vägval till första kontrollen än både det neutrala och estniska laget. Därefter åkte Sverige, Estland och den ryska åkaren Lamov tillsammans i en klunga fram till mål.

– Jag låg i täten inför halva sträckan, men så tvekade jag litegrann. Två sekunder kanske. Och då tryckte Lamov förbi. Sedan låg vi i rad alla tre in till arenan, säger Erik Blomgren.

Ynka sekunder skiljde sedan mellan pallplaceringarna. Ryssen Andrey Lamov, som i klubbsammanhang tävlar för IFK Mora, åkte hem guldet. Bara en sekund efter åkte Blomgren över mållinjen, tätt följd av esten Mattis Jaama, en sekund efter svensken.

– Det var ett riktigt spännande lopp. Jag var nervös där på slutet. Men det räckte till medalj och det känns fantastiskt bra!, säger Erik Blomgren och fortsätter:

– Det är min första VM-medalj också, så det känns speciellt. Kul att få göra det ihop med Lisa också. Hon gjorde ett jättebra lopp, så det var bara att förvalta det vilket jag gjorde på sista sträckan, säger Blomgren efter ett perfekt genomfört lopp utan några misstag.

Det svenska förstalaget med Magdalena Olsson och Markus Lundholm åkte in som fjärde lag.

Den blågula truppen lämnar VM i estniska Kääriku med 1 guld, 4 silver och 1 brons i bagaget.

Resultat VM-sprintstafett, Estland:

1) Neutral 1 (Alena Trapeznikova och Andrey Lamov) 42.34, 2) Sverige 2 (Lisa Larsen och Erik Blomgren) +0.01, 3) Estland 1 (Daisy Kudre och Mattis Jaama) +0.02

Sverige 1 (Magdalena Olsson och Markus Lundholm) var fjärde lag i mål +0.48.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter