Hela den svenska truppen med världscuppokalen

Bild: Tilda Andersson

04.10.2022

Sverige åter bästa nation i världscupen

Orientering
För tredje gången i rad så tog Sverige hem världscupens nationstävling. Efter världscupavslutningen i Schweiz så står Sverige som suverän segrare i nationscupen med 7677 poäng före Schweiz med 6293 och Norge med 5901.

Sverige vann världscupens nationstävling 2019. Året efter var det ingen världscup på grund av pandemin. I fjol blev det seger före Schweiz och Norge och historien upprepade sig i år igen.

– Det känns fantastiskt! Det är otroligt vilket lag vi har. Den ena efter den andra bara steppar in. Det är ju svårt att förutspå att så många olika individer skulle ta medaljer och topplaceringar. Vilket spännande år vi får nästa år, kommenterade förbundskapten Anneli Östberg efter världscupavslutningen och tänker förstås på VM i Schweiz sommaren 2023.


Hela den svenska truppen med världscuppokalen. Bild: Tilda Andersson.

Ja, Sverige har verkligen levererat på bred front den här säsongen med topplaceringar från en mängd löpare och med flera som gjort stora genombrott i världseliten.

Sticker ut gör förstås ändå Tove Alexandersson som nu är historisk med åtta världcupsegrar i rad. Schweisiska orienteringslegenden Simone Niggli har totalt nio världscupsegrar, varav fem i rad. (Uppdaterat. Vi skrev tidigare felaktigt att Niggli hade sju totalsegrar.)

– Jag har verkligen sett fram emot de här tävlingarna hela året, sa Tove när hon säkrat totalsegern med vinsten på söndagens medeldistans.

Att Alexandersson sedan gjorde en del bommar på måndagens långdistans och slutade femma ger nog bara inspiration att ta revansch på VM i Schweiz nästa år.


Tove Alexandersson tillsammans med Simona Aebersold och Andrine Benjaminsen efter åttonde raka segern i totala världscupen. Bild: Tilda Andersson.

Martin Regborn har haft karriärens bästa säsong och slutar tvåa i totala världscupen efter Norges Kasper Fosser och strax före Gustav Bergman. De svenska herrarna imponerar med fem löpare topp tio.

– Efter loppet idag känns det inte som jag är värd det. Det var inte alls bra, berättade Regborn efter långdistansen som avslutade världscupen på måndagen.

– Men det har varit många bra lopp den här säsongen och att bli tvåa i totala världscupen det är stort. Kasper är ju i en klass för sig, fortsatte Regborn och sammanfattade året så här:

– Framförallt hade jag väldigt bra form under sommaren. Såväl på VM, World Games och EM. Det var ju lite stolpe ut på VM men World Games och EM var ju riktigt bra. En fantastisk säsong överlag med stabila lopp på alla internationella tävlingar egentligen. Det vara loppet på långdistansen här i Schweiz som inte var så bra.

– Nu blickar jag fram emot VM långdistans nästa år. Det blev en ögonöppnare här i Schweiz. Fysiskt tror jag att jag är där för att kunna ta hem ett VM men tekniskt har jag väldigt mycket att jobba på i den här terrängen. Nu blir vi kvar på läger här i Schweiz en vecka och det är mycket arbete att göra tekniskt för att lyckas på VM.

Världscupens nationstävling 2022

1. Sverige 7677
2. Schweiz 6293
3. Norge 5901
4. Finland 4064
5. Tjeckien 3367
6. Frankrike 2580

Komplett slutställning finns här.

Slutställning i individuella världscupen 2022:


Komplett slutställning damer finns här.


Komplett slutställning herrar finns här.

Bildtext toppbild: Svenskt jubel efter seger i världscupens nationstävling för tredje gången i rad. Bild: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter