Svensk Orientering logotyp
18.05.2022

Sveriges trupp till världscupen i Borås

Orientering
Nu är det klart hur Sveriges trupp ser ut till världscupen i Borås 26-29 maj. Truppen består av totalt 21 löpare. Samtliga världscupstävlingar i Borås direktsänds i SVT.

Förbundskaptenerna Kalle Dalin och Anneli Östberg har plockat ut de som ska försvara Sveriges färger vid världscupens sprinttävlingar i Borås. Det blir viktiga tävlingar för löparna som inte bara kämpar om framskjutna världscupplaceringar utan också om att bli uttagna till sprint-VM i Danmark 26-30 juni.

Sverige får starta med totalt nio löpare på både dam- och herrsidan i Borås då Tove Alexandersson och Isac von Krusenstierna har personliga platser som regerande världsmästare.

Det var en delikat uppgift för Kalle Dalin och Anneli Östberg att ta ut världscuplaget efter helgens SM-tävlingar i Göteborg. Inte minst för att några löpare missade stämplingar eller hoppade över kontroller och blev utan resultat.

Är ni nöjda med vad ni såg i Göteborg?
– Det hände ju en del saker som gjorde uttagningen lite svårare. Det var ju några felstämplingar och några fick inte med sig registreringar från några kontroller. Många löpare gjorde det jättebra och visade att det finns, vad vi tror i alla fall, väldigt hög potential i den här truppen, säger Kalle Dalin.

Kan du plocka ut några positiva överrakningar från SM-tävlingarna?
– Faktiskt två som inte får med sig något resultat från söndagen. Jonatan (Gustafsson) och Lina (Strand) visade att de har en hög speed som var kul att se. Synd för dem att de inte får med sig några placeringar, men de stämplade ju fel. Sedan är såklart Hannas (Lundberg) lopp på söndagen är väldigt bra. Det är riktigt hög klass på det. Vi har väl sätt nivån när vi varit på läger men det var kul att hon fick ut det och tog sitt första SM-guld som senior, säger Dalin och fortsätter;

– Ska vi lyfta något från lördagen så är det August (Mollén) och Felix (Axelsson) prestationer. Även om det sket sig för dem på slutet av finalen så visade de en rejäl nivåhöjning på de två. Sedan Axel (Granqvist) som nu vunnit två raka SM-guld i Knockout-sprint, på kyla! Han springer fort men avgörandet gör han för att han är kylig. Det är häftigt.

Två löpare som är uttagna till Borås men inte sprang SM på grund av att de är på väg tillbaka efter skada är Isac von Krusenstierna och Sara Hagström.

Hur är läget med Isac och Sara inför tävlingarna i Borås?
– Sara är på väg tillbaka och har börjat springa på hårt underlag. Hon var positiv när jag pratade med henne i måndags. Hon behöver ju kunna springa på världscupen om hon ska kunna visa att hon ska vara med på VM.

– Isac har inte direkt kravet på sig. Han har sin friplats på VM. För honom går det inte riktigt lika bra just nu. Vi får se om han kommer till start. Förhoppningsvis kan han vara med på ett lopp.

Sprintvärldsmästaren från 2016, Jerker Lysell, fick inte med sig något resultat från helgen då han missade en kontroll på lördagens kval och därmed både missade såväl fortsatt tävlande på Knockout-sprinten och söndagens individuella final. Till Borås är Lysell endast uttagen som reserv till Knockout-sprinten och att ta en VM-plats blir då förstås svårt.

– Ja, det tävlingar som är kvar för att kvalificera sig för VM springer han ju inte i dagsläget. Så det blir tufft för honom. Han är reserv på knockouten och skulle det hända något så finns det väl en liten lucka kvar. Men vi måste ju säga att de nio vi ställer upp med är ett jättebra gäng. Jerker hade behövt visa något på lördag eftermiddag men han stod ju bredvid då. En svår uttagning men det var flera löpare som vi ville ge chansen, berättar Dalin.

Vilka som tar plats i Sveriges trupp till sprint-VM i Danmark kommer Kalle Dalin och Anneli Östberg börja skissa på direkt efter världscuptävlingarna i Borås.

– Vi planerar att åka själva i en bli från Borås och börja diskutera VM-truppen. När vi summerar Borås så finns det inga tävlingar kvar där man kan visa att man ska ha en VM-plats, konstaterar Dalin.

– Det blir jättehäftigt för löparna att springa en världscup på hemmaplan. Det kommer säkert pirra rätt mycket i magen på ganska många. Addera att det är sista chansen att ta sig till VM, det blir något att jobba med innan start och även under loppet om det går bra och man börjar få tankar. De behöver ha en plan för de ska hantera alla känslor, avslutar förbundskapten Dalin.

Uppladdningen inför världscupen i Borås sker med en träning i Skövde på måndag och i Ulricehamn på tisdag.

Samtliga världscupstävlingar i Borås direktsänds i SVT. Här är tv-tiderna:

Torsdag 26/5  Individuell sprint, Sjöbo                                    12:00-14:30 SVT1
Lördag 28/5    Knockout-sprint, Byttorp                                  16:00-17:55 SVT1
Söndag 29/5   Sprintstafett, Borås Centrum                           13:00-14:30 SVT1

Sveriges världscuptrupp i Borås

Damer Individuell sprint:
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Emma Bjessmo, IFK Lidingö
Sara Hagström, IFK Göteborg
Vilma von Krusenstierna, OK Kåre
Hanna Lundberg, OK Renen
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Alva Sonesson, Falköpings AIK OK
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK
Tilda Östberg, Stora Tuna OK
Reserver:
1. Lisa Risby, OK Kåre
2. Andrea Svensson, OK Tisaren

Herrar Individuell sprint:
Felix Axelsson, IFK Göteborg
Max Peter Bejmer, IFK Göteborg
Gustav Bergman, OK Ravinen
Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro
Anton Johansson, OK Orion
Isac von Krusenstierna, OK Kåre
August Mollén, OK Denseln
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Emil Svensk, Stora Tuna OK
Reserver:
1. Axel Granqvist, OK Ravinen
2. Gustav Runefors, Växjö OK

Damer Knockout-sprint:
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Emma Bjessmo, IFK Lidingö
Sara Hagström, IFK Göteborg
Vilma von Krusenstierna, OK Kåre
Hanna Lundberg, OK Renen
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Lisa Risby, OK Kåre
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK
Tilda Östberg, Stora Tuna OK
Reserver:
1. Elin Månsson, IFK Göteborg
2. Alva Sonesson, Falköpings AIK OK

Herrar Knockout-sprint:
Felix Axelsson, IFK Göteborg
Gustav Bergman, OK Ravinen
Axel Granqvist, OK Ravinen
Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro
Isac von Krusenstierna, OK Kåre
August Mollén, OK Denseln
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Jens Rönnols, Järla Orientering
Emil Svensk, Stora Tuna OK
Reserver:
1. Jerker Lysell, Rehns BK
2. Max Peter Bejmer, IFK Göteborg

Bildtext: De fyra i mitten, Lina Strand, Lisa Risby, Tove Alexandersson och Alva Sonesson är uttagna i Sveriges trupp till världscuptävlingarna i sprint i Borås. Bilden är från semifinalen på SM i Knockout-sprint i Göteborg. Foto: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter