Uppländsk PreO-upptakt
31.03.2014

Uppländsk PreO-upptakt

Precisionsorientering
UOF:s traditionella PreO-upptakt skedde på söndagen i Uppsala med Martin Fredholm som banläggare. Han hade strängat en bana med 10 kontroller av mycket varierande art.

De två första kontroller var kartminneskontroller. Först fick varje deltagare se en kartbild a la tidkontrollkarta i 15 sekunder. Sedan fick de gå fram till kontrollpinnen och lösa uppgiften. Om de löste uppgiften rätt på första försöket fick de 3 poäng. Blev de osäkra fick de gå tillbaka och kika på kartan en gång till i 15 sek men kunde då endast få två poäng vid rätt svar. Några tog t.o.m. möjligheten att kika på kartan en tredje gång med då endast med chans på en poäng.

Den tredje kontrollen var en lurig kontrolldefinition – brantförgreningen. Den har bara använts en enda gång tidigare i Sverige nämligen på SM 2004 och blev då hårt kritiserad, men på en upptaktsbana kan den användas.

funderande

Fjärde och femte kontrollerna var de knepigaste. Där hade Martin ersatt den vanliga kartbilden med ett avsnitt med laserkurvor med 0,5 meter ekvidistans. På dessa kontroller gick de flesta mycket lång tid och klurade.

Sjunde och åttonde kontrollerna låg i ett parti med massor av små branter och här var kartan också justerad sa att endast branterna var med medan övriga kartdetaljer var borttagna. Kontrollerna 6, 9 och 10 var helt vanliga PreO-kontroller.

Endast en deltagare lyckades få full pott – Ola Jansson men så var han också sist ifrån området med kontroll fyra och fem. Vi trodde han skulle bosätta sig där.

Därefter väntade korvgrillning och eftersnack i vanlig ordning vid OK Linnés klubbstuga innan 30-talet deltagare begav sig hemåt i det fina vårvädret.

grillning

RELATERADE NYHETER

Söndagens tävling vid ett gammalt kalkbrott, där de tävlande fick gå uppe på kanten och spana ner mot höjdformationerna och skärmarna nedanför.
Säsongen i PreO är äntligen igång
Foto från PreO stafett SM 2023
PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024
Preo Stafett SM 15 Okt 2023 Hugo Mattsson 9817
Här är programmet för Svenska cupen i PreO 2024
Fler nyheter