Svensk Orientering logotyp
27.02.2021

VM-silver till Lundholm och Olsson

Skidorientering
På lördagen bärgade de svenska skidorienterarna ytterligare två VM-medaljer: silver till Magdalena Olsson och Markus Lundholm. "Jag är jättenöjd", säger Lundholm efter en tekniskt utmanande medeldistans.

Markus Lundholm slutade alltså tvåa i lördagens medeldistans i estniska Kääriku, Renen-åkarens första individuella VM-medalj. Men det dröjde drygt två timmar efter målgång innan han visste vilken valör det skulle bli.

Andrey Lamov, ryssen som bor i Sverige och till vardags åker för Mora, hade näst bästa tid i mål men diskades till slut då han hade åkt på en förbjuden väg. Sedan var det även diskussioner kring segraren Jörgen Baklids insats, men tävlingsledningen valde efter samtal med norrmannen att godkänna hans lopp.

Uppgifter förekom om att norrmannen inte skulle ha haft båda skidorna med sig då han stämplade vid en kontroll (och enligt tävlingsreglerna måste du ha med din utrustning under hela loppet). Till slut slogs det emellertid fast att inga oegentligheter förekommit och Baklid vann loppet med stor marginal till tvåan Lundholm.

- Det blev såklart lite märkligt med det här efterspelet, men oavsett vad är jag otroligt nöjd. Jag har två EM-medaljer individuellt sedan tidigare men då har det varit i masstartslopp. Det här värderar jag klart högre, säger Lundholm, som beskriver loppet som en personlig revansch.

- Jag har varit väldigt besviken efter de tidigare loppen i mästerskapet, och på tidigare VM har jag haft väldigt mycket oflyt. I Piteå senast hade jag två stavbrott på de två lopp där jag fick chansen. Nu äntligen kunde jag göra mig själv rättvisa på ett VM-lopp.

Och hur var ditt lopp?

- Jag missade 20-30 sekunder till första kontrollen, men därefter har jag gått jättebra. Jag har också känt mig stark hela vägen. Det var riktigt löst i dag och dåliga spår, men det brukar passa mig. Jag är väldigt nöjd med mitt genomförande.
Bronset gick till schweizaren Nicola Mueller. Ytterligare tre svenskar kom topp-åtta; Linus Rapp slutade femma, Erik Blomgren sexa och Rasmus Wickbom åtta.

Damerna fortsätter att leverera

De svenska damerna har stått på pallen varje dag hittills på skidorienterings-VM. På den inledande sprinten blev det silver till Magdalena Olsson, på jaktstarten vann Lisa Larsen guld och Evelina Wickbom brons och på lördagen blev det ännu ett silver till Magdalena Olsson, den mest meriterade i den blågula truppen.

- Nu en stund efteråt känns det bra, men precis när jag gick i mål var det lite surt. Jag gick verkligen för guldet i dag, men det var extremt tekniskt och otroligt lösa spår – inte det som passar mig bäst med andra ord, summerar Olsson.

- Jag gjorde ett ganska bra lopp, men hade ändå två missar på 25 sekunder vardera. Men det var nog många åkare som gjorde misstag idag.

Guldet gick till hemmanationens Daisy Kudre, samma åkare som besegrade Olsson i den inledande sprinten, och bronset knep ryskan Alena Trapznikova.

I morgon söndag avslutas VM med sprintstafetter.

Resultat, medeldistans, VM
Damer
1) Daisy Kudre, Estland, 50.23, 2) Magdalena Olsson, Sverige, 50.40, 3) Alena Trapeznikova, neutral flagg, 51.22. Övriga svenskor: 10) Frida Sandberg 55.25, 12) Evelina Wickbom 55.58, 17) Isabel Salén 57.19, 18) Lisa Larsen 57.31, 19) Klara Yngvesson 57.34.
Herrar
1) Jörgen Baklid, Norge, 51.56, 2) Markus Lundholm, Sverige, 53.33, 3) Nicola Mueller, Schweiz, 53.38. Övriga svenskar: 5) Linus Rapp 54.36, 6) Erik Blomgren, 54.45, 8) Rasmus Wickbom 56.11, 12) Sixten Walheim 56.44, 27) Gustav Jonsson 1.00.45.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter