Svensk Orientering logotyp
28.06.2022

VM-succé för Mollén och Gustafsson

Orientering
De svenska unga VM-debutanterna August Mollén och Jonatan Gustafsson gjorde succé på knockout-sprinten i danska Fredericia. Duon imponerade stort med silver och brons bakom Schweiz stora stjärna Matthias Kyburz.

Allt gick inte spikrakt för 22-åringarna August Mollén och Jonatan Gustafsson under knockoutsprinten. Mollén föll häftigt i starten av semifinalen och trodde för någon sekund att det var kört. Gustafsson levde farligt redan i kvalet och klarade sig med bara sex sekunders marginal som elva.

Men när de väl stod där i finalen så visade de enorm styrka.

– Det här var ju surrealistiskt! Och att ”Jonte” tar bronset toppar det ju ännu mer, säger en känslomässig Mollén efter silverloppet.

– Ärligt talat. När jag låg där på marken direkt efter start hann jag tänka tanken att det var kört. Vilket tråkigt sätt att sluta VM på när det kändes så bra i kroppen. 

Hur upplevde du finalen?
– Det var stabilt i början och jag hade kollat in ett vägval som såg bra ut. När de andra vände vänster och Tim (Robertson) höger så kände jag; perfekt. Då är vi två som går där och vi blev först. Tim orienterade perfekt som vanligt så det var bara att ligga med där. Sedan hörde jag att någon börja flåsa rejält bakom på sista långsträckan och förstod att det var Kyburz som kom och han drog vänster precis som jag tänkt.

– Då tänkte jag att nu är det bara att köra för kung och fosterland.

Det slutade med VM-silver. Vad säger du?
– Det är helt sjukt!

Du som nyss gjorde världscupdebut?
– Jag pratade med coachen (Peter Holgersson) förra helgen och han sa ”vi har en plan på fyra år” när jag ska vara som bäst. Att få lyckas så här bra redan nu gör att man kommer vara evigt stolt för sin karriär. Peter hjälper mig med allt. Jag är jättetacksam för det han gör.

Bronsmedaljören Jonatan Gustafsson har varit en kompis och tävlingskamrat med August sedan de var barn.

– Vi sprang friidrott mot varandra redan när vi var åtta år. Vi har följt varandra sedan dess. Det är världens snällaste kille, berättar Mollén.

– August och jag har ju skojat om det här. ”Ska vi ta och dela pallen” har vi sagt. Nu står vi här. Helt fantastiskt, säger Gustafsson.

Vad säger du om hela den långa knockout-dagen?
– Sjukt intensivt. Det började ju väldigt nervöst med kvalet. Jag var ju så nära att åka ut. Att vända det till medalj är en annan femma.

Hur var finalen?
– Jag kände mig stark. Det blev ju lite olika vägval med det kändes som de var likvärdiga så det hände inte så mycket. Men till näst sista blev det lite avgörande när August och Kyburz gick vänster. Det tjänade de lite på. Jag tyckte att jag hade bra kontroll på höger men det är ju svårt att värdera. Jag är inte sur för det, berättar Gustafsson.

Landslagets sprinttränare, den förre sprintvärldsmästaren Jonas Leandersson, var imponerade över de unga debutanterna.

– Grabbarnas debut är så stark. De har växt in i kostymen under våren och sedan bara går ut på deras första VM och gör det här. Redan från steg ett har de visat de vill göra jobbet för att lyckas. De har verkligen anammat den här disciplinen fullt ut. De är bara i början på den resan men ändå kunde de gå ut här och inte känna sig små mot stjärnorna runt omkring. De fullföljde sin taktik till hundra procent, säger Leandersson och fortsätter:

– För mig personligen så var det härligt att känna känslor igen i idrott.

För Martin Regborn så var ett avancemang till semifinal snubblande nära men en sekund fattades.

– Jag hade kommandot men hade inte riktigt kontroll på var näst sista låg. Det var en tio meter bred häck. Jag trodde att kontrollen skulle sitta precis bakom den så jag tog höger runt häcken för att få farten med mig mot sista. Men kontrollen satt i andra änden så jag sprang tio meter i onödan och då gick de andra om. Jag hade en bra spurt med det var fullt, det var ingen plats, berättar Regborn och fortsätter:

– Jag visste innan att det var ett tufft heat men jag hade en väldigt bra kropp i dag och jag hade stenkoll på orienteringen. De andra visste inte var vi skulle vid kontrollerna. Det är nackdelen med att ligga först. Jag skulle tagit en sekund extra och kollat exakt var näst sista sitter. Det blev en ensekundersbom men det blev så avgörande.

Resultat

Final VM knockout-sprint, Fredericia, Danmark
1. Matthias Kyburz, Schweiz 07:19
2. August Mollén, Sverige + 00:01
3. Jonatan Gustafsson, Sverige + 00:05
4. Tim Robertson, Nya Zeeland + 00:09
5. Loic Capbern, Frankrike + 00:11
6. Kristian Jones, Storbritannien + 00:12

Komplett resultat finns här.

Bildtext: August Mollén och Jonatan Gustafsson jublar tillsammans med guldmedaljören Matthias Kyburz. Bild: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter