02.06.2023

Internationellt fluorförbud kommande säsong inom skidsporterna

Skidorientering
Det internationella orienteringsförbundets styrelse beslutade om fluorförbud för skidorienteringssäsongen 2022/2023. Nationellt valde vi att skjuta på förbudet för att regelverket skulle harmonisera med övriga skidsporter i Sverige. Nu införs förbud mot fluor nationellt från och med säsongen 2023/2024.

Svenska Orienteringsförbundet välkomnar beslutet om fluorförbud. 

- Att inte använda fluor är viktigt både av hälsoskäl och miljöskäl, fluorcarboner som finns i vallan är farliga – för såväl människor som natur. Som idrott vill vi ta vårt ansvar och kommer nu att införa ett förbud mot fluorvalla på nationella tävlingar, säger Susanne Maarup, förbundschef för Svenska Orienteringsförbundet. 

Det internationella skidförbundet och det internationella skidskytteförbundet har beslutat att förbudet avseende användning av all fluorvalla, det vill säga både C6 och C8, kommer att gälla från och med säsongen 2023/2024. 

Efter ett beslut i Svenska Orienteringsförbundets styrelse kommer fluorförbud att börja gälla på nationella tävlingar från den 1 oktober 2023.

På internationella tävlingar kommer aktiva, ledare och vallare att skriva under en deklaration om att produkter innehållande fluor inte används.

- Vi ser positivt på att fluor försvinner! Eftersom fluorförbudet kommer att gälla även i längdåkning och skidskytte tror vi att det kommer att fungera väl med ett tillitsbaserat system för skidorientering, säger Margaretha Pepa, sammankallande i SOFT:s SkidO-grupp.

 Information från det internationella orienteringsförbundet

FAQ – Ban of fluorinated waxes in SkiO | International Orienteering Federation

 Mer information från det internationella skidförbundet

 Tidigare nyhet om fluorförbud från SOFT

RELATERADE NYHETER

Svensk Orientering logotyp
Ny version av regelverket för skidorientering
Kontroll i skidorientering vid en sjö
Uppdateringar i ISSkiOM (SkidO-normen)
2023 Skido Karta
SkidO - Titta på arrangörskonferensen i efterhand
Fler nyheter