Svensk Orientering logotyp
29.06.2021

Klart med lättnader för tävlingar från 1 juli

Orientering
Det blir lättnader för orienteringstävlingar från och med den 1 juli. Nu finns uppdaterade riktlinjer. Onsdag den 30 juni hålls en digital infoträff.

Under måndagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten att pandemin nu bedöms ligga på mellannivån, dvs nivå 2, och att vi då kan gå in i steg 2 i den sedan tidigare presenterade avvecklingsplanen. 

För orienteringsverksamheten innebära detta att framför allt orienteringstävlingar får betydande lättnader. När det kommer till antal deltagare höjs maxtaket från 150 till 900 deltagare och tävlingsområdet tas bort. 

- Båda dessa förändringar ser vi såklart mycket positivt på. Detta gör att i princip alla våra tävlingar kommer att kunna genomföras från 1 juli men såklart med vissa anpassningar, säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska orienteringsförbundet.

- Även om vi får lättnader nu så är vår hållning fortsatt att fokusera på de tävlingsrelaterade delarna och göra de så "normala" som möjligt, såsom klassutbud, startintervall och den sportsliga rättvisan. Servicefunktioner såsom sportförsäljning, servering och dusch får arrangören erbjuda, men vi rekommenderar att fortsatt vara restriktiv med dessa delar. Pandemin är inte över och det är viktigt att vi fortsatt gör vad vi kan för att skapa så smittsäkra arrangemang som möjligt och då bör fokus ligga på det som skapar mest värde kontra riskerna, säger Stenström. 

HÄR är de uppdaterade riktlinjerna som börjar gäller från 1 juli.

Den 30 juni kommer vi att hålla en digital informationsträff där vi igenom de nya riktlinjerna och där vi också svarar på frågor. Läs mer om träffen, inklusive länk till anmälan, HÄR

I regeringens avvecklingsplan som går att läsa mer om via nedan länkar är bedömningen att vi når nivå 1 i september. När vi når nivå 1 innebär det bland annat att deltagarbegränsningarna tas bort helt och även förordningen om att undvika trängsel kommer att lättas på eller tas bort helt. 

HÄR hittas Folkhälsomyndighetens info om vad som gäller från 1 juli.

HÄR skriver regeringen om besluten som har fattats.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter