29.05.2023

Nya datum för SM-tävlingarna hösten 2024

Orientering
SM-tävlingarna hösten 2024 har flyttats till nya datum. Det inkluderar även USM och Veteran-SM. Det här får till följd att DM-helgerna också får nya datum.
Programmet för SM-tävlingarna hösten 2024 har uppdaterats.

Så här ser det nya programmet ut:

 • 24-25 augusti
  • DM-helg #1
 • 30-augusti-1 september
  • USM i sprintdistans, långdistans och distriktsstafett
  • SM i långdistans
  • Veteran-SM i sprintdistans, medeldistans och långdistans
 • 6-8 september
  • SM i medeldistans och stafett
 • 14-15 september
  • DM-helg #2

Bakgrund SM i långdistansOmrådet nordost om Nynäs slott utanför Nyköping där Nyköpings OK och Trosabygdens OK skulle ha arrangerat SM i långdistans, medeldistans och stafett hösten 2024 har angripits av granbarkborren.

Det har fått till följd att tävlingarna tvingats byta område.

 Tyvärr är angreppet så omfattande att vi nyligen fick besked av länsstyrelsen att vi inte längre får arrangera tävling i området, berättar tävlingsledare Dan Nilsson, Nyköpings OK.

Tävlingarna har flyttats till var sitt nytt område, där långdistansen kommer att gå i ett eget område och medeldistansen och stafetten i ett annat. Men för långdistansen kom det nya utmaningar.

 För arenan låter markägaren meddela att åtkomst inte är möjlig så tidigt som den tänkta helgen i augusti. Därför behövde tävlingen flyttas i tid en vecka senare, säger Dan.

Anledningen till det onormalt tidiga datumet för SM från början var att USM i långdistans, som går i Härnösand, behövde arrangeras redan i augusti pga jakt. För att samla alla tävlingspaket till en och samma helg och frigöra två DM-helger följde lång-SM och Veteran-SM efter.
USM och Veteran-SM också på nya datumNu blir det tvärtom USM och Veteran-SM som följer efter lång-SM.

USM-arrangörerna Härnösands OK har nyligen valt att flytta långdistansen till samma område som distriktsstafetten. Det öppnade upp för möjligheten att även flytta datumet till samma helg som lång-SM. Efter försök med att få tillgång till området en helg senare, samt åtkomst till skolan för boendet, löste sig allt till slut. 

– Även OK Rodhen som arrangerar Veteran-SM lyckades få till en datumflytt så nu är alla tre tävlingspaketen fortsatt samlade till en och samma helg. Vi är ytterst tacksamma för att arrangörerna av USM och Veteran-SM ställt upp för att lösa det här, säger Niklas Wrane, som arbetar med arrangemangsfrågor på SOFT. 

Även SM i medeldistans och stafett har flyttats i tid så det ligger helgen direkt efter SM i långdistans, dvs 6-8 september. På så sätt förenklas logistik och transporter mellan tävlingarna väsentligt för arrangörerna.
Nya DM-helgerDet här får till följd att första DM-helgen kommer att gå den helg då lång-SM, USM och Veteran-SM först skulle ha gått, dvs 24-25 augusti. Andra DM-helgen kommer att gå efter SM-tävlingarna, dvs helgen 14-15 september.

I slutet av mars förvarnades tävlingsansvariga i distrikten om att en flytt skulle ske, men det är alltså först nu som alla helger är klara. 

 Från SOFT:s och SM-arrangörerna i Södermanlands sida beklagar vi så klart den sena flytten och förstår att det ställer till det med planeringen av DM-tävlingarna, men ibland finns det yttre orsaker som ligger bortom vår kontroll. Den här gången var det en insekt som förstört skogen, säger Wrane.

 Vi tror och hoppas ändå de nya helgerna kommer att tilltala deltagarna och att vi kommer att få fina SM- och DM-tävlingar hösten 2024.
Nytt basprogram och nya datum i EventorBasprogrammet för 2024 har uppdaterats. Likaså alla datum för tävlingarna i Eventor.

- Basprogram för 2023 och framåt
- Länk till Eventor

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter