Bildtext: I framtiden blir det nattsträckor i Tiomilas damtävling.

Bild: Malin Dunfors

SOFT startar stafettliga 2024

Orientering
För att lyfta intresset för våra stafetter och för att bevara och skapa fokus på elitbredden i föreningarna, kommer SOFT att starta igång en stafettliga till 2024 års säsong.
Nu är det klart att det blir en stafettliga för seniorer och juniorer i orienteringslöpning i SOFT:s regi till 2024 års säsong. Beslutet ligger väl i linje med svensk orienterings två övergripande mål: världens bästa landslag över tid och flera och mera. Syftet är att lyfta intresset för våra stafetter, både för arrangörer och deltagare.

- Det känns mycket glädjande att kunna ta det här beslutet. Vår förhoppning är att en stafettliga kan fungera som en extra energiinjektion i verksamheten för svenska klubblag och ett mål som inte är direkt kopplat till individuella prestationer. Ligan kan förhoppningsvis inspirera yngre elitlöpare och öka deras motivation att både träna och tävla. Det blir också en sorts återstart för svenska stafettarrangörer och deltagare efter pandemin, säger Mette Brolinson, Idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet.

Niklas Wrane, som arbetar med arrangemangsutveckling på förbundet, hoppas också på ett lyft för våra stafetter.

- Förutom ett ökat intresse för våra befintliga stafetter finns det en förhoppning om att tidigare stafettarrangörer ska vilja starta upp sina stafetter på nytt och att nya stafettinitiativ ska dyka upp som ett välkommet komplement till programmet av individuella tävlingar, säger Wrane.

Även landslagsledningen med landslagschef Håkan Carlsson är positiv till en liga.

- Stafetter uppskattas av många och är ett sätt att bevara och skapa fokus på breddeliten i klubbarna. Bra klubbmiljöer är också en av förutsättningarna för framtida landslagslöpare och världens bästa landslag, säger Carlsson.

"Gärna stafettliga, men inte fler värdetävlingshelger"En dialog om framtidens tävlingsprogram har pågått under en längre tid med landslag, elitklubbar, arrangörer, orienteringsgymnasier och distriktens tävlingsansvariga. Bland annat har flera träffar hållits och det har gjorts en enkätundersökning.

- I dialogen med elitklubbarna har det framkommit två starka önskemål. Det ena är att införa en stafettliga. Det andra är att hålla nere antalet värdetävlingar, eller egentligen antalet helger med värdetävlingar, säger Carlsson.

Att hålla nere antalet helger med värdetävlingar är också ett starkt önskemål från landslaget, våra orienteringsgymnasier och våra distrikt.

Fredrik Ahnlén, som också arbetar med arrangemangsutveckling på SOFT, berättar mer.

- Det är inte meningen att klubbarna ska öka sitt resande runt om i landet för att delta i olika stafetter, även om inget hindrar det förstås. Genom en poängberäkning där endast ett begränsat antal stafetter räknas och där det finns stafetter i olika landsdelar, bör inte stafetterna konkurrera med övriga tävlingar mer än de gör idag. En typisk helg skulle kunna vara en individuell värdetävling på lördagen, exempelvis Swedish League, och en deltävling i stafettligan på söndagen, säger Fredrik Ahnlén.

Först ut med ett sådant upplägg är Swedish League-premiären i Skåne under påsken. Samma sak är planerad i Närke under Kristi Himmelsfärdshelgen.
Detaljutformning under 2023Under 2023 kommer det att tillsättas en projektgrupp med uppdraget att ta fram ett koncept som håller över tid. Det blir till att titta på antalet deltävlingar, poängberäkning, priser, bevakningsnivå med mera. Grund för detta arbete kommer att vara svensk orienterings mål och vision i strategin Kompassriktning 2030.

- Mer än så är inte bestämt, utan vi hoppas det ska finnas ett relativt fritt spelrum för projektgruppen att arbeta med, säger Mette Brolinson.

Uppdaterat basprogramBasprogrammet är uppdaterat med värdetävlingar under 2024, bland annat vilka helger som är planerade för Swedish League och stafetter arrangerade på uppdrag av SOFT i den nya ligan.

Gå direkt till: Tävlingskalender & basprogram

KontaktVid frågor, kontakta Mette Brolinson på mette.brolinson@orientering.se.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter