Svensk Orientering logotyp
21.06.2022

Sverige söker internationella värdetävlingar 2025-2027

Orientering
Med en fantastisk sprintvärldscup i Borås och skogsvärldscup i Idre Fjäll färskt i bagaget, samt ett stundande VM i MTBO i Falun/Säter, blickar svensk orientering nu framåt mot nya potentiella internationella arrangemang.

Sverige är en av världens största orienteringsnationer, med många utövare och föreningar, världens bästa landslag och fantastisk orienteringsterräng. Det är därmed rimligt att vi också regelbundet står som värd för någon av de stora internationella värdetävlingarna, såsom världscupen, EM och VM. 

Utöver att skapa häftiga och lockande tävlingar för både landslagen och publiken skapar internationella arrangemang en ökad synlighet för sporten och gör oss attraktivare för både media och sponsorer, vilket ger synergieffekter för våra nationella arrangemang.

Därför har förbundet en strategi om att arrangera minst ett internationellt evenemang årligen i någon av våra grenar. Där nästa arrangemang att söka är VC i MTBO och SkidO samt EM i PreO 2024 och för OL: VC 2025, JVM 2026 och VM 2027.

Vill ni arrangera internationella värdetävlingar i er region?

För att internationella värdetävlingar i Sverige ska vara möjliga krävs ett hållbart helhetskoncept där en stad, kommun eller region backar evenemanget tillsammans med kompetenta och erfarna arrangörsföreningar. I detta skede utreds möjliga orter och koncept för orienteringslöpning 2025-2027. I höst kommer mer information gällande de internationella arrangemangen för MTBO, SKidO och PreO, men finns intresse för dessa redan nu så tveka inte att höra av er.

Konkreta internationella tävlingar för orienteringslöpning som vi önskar söka är följande:

  • Världscupen 2025, skogsomgång i april/maj
  • Junior-VM 2026, sprint & skog (sommar)
  • VM 2027, skogsomgång (sommar)

En internationell värdetävling arrangeras tillsammans med både SOFT och IOF, men bygger på en hållbar och erfaren organisation inom föreningar i regionen. Under hösten 2022 kommer förbundet jobba för att lokalisera potentiella orter, arrangörsorganisationer och tävlingskoncept för ovan nämnda tävlingar och sedan skicka in en ansökan till IOF senast 1 januari 2023. För världscupen är målet att kunna meddela något spår till IOF redan i oktober. 

Med ett bra koncept och en stabil organisation bör Sverige ha en god chans att få en eller flera av dessa arrangemang, då det ligger i IOFs intresse att värdetävlingarna arrangeras i de nordiska länderna med jämna mellanrum. Världscupen går i Norge 2023 och Finland 2024. Samt VM skog i Finland 2025.

Är er förening intresserade av att vara en del av en internationell värdetävling? Har ni drömterrängen som bara väntar på rätt tävling? Eller den perfekta staden med närhet till allt? Gör en intresseanmälan enligt nedan.

Intresseanmälan

En intresseanmälan kan i inledningsskedet vara relativt simpel, men ska ändå ha säkrat ett par stompunkter inför vidare dialog och utredning.
Följande bör ni ha tagit reda på:
  • Finns det relevant terräng värdig för en internationell värdetävling? Både tekniskt och fysiskt utmanande samt varierad?
  • Finns det arenakoncept som fungerar? Underlag, markägare, nätverksmöjligheter?
  • Finns det tillgång till marken i tävlingsområdet?
  • Finns det en organisation som står bakom ett arrangemang?
  • Finns det en stad, kommun eller region som står bakom ett arrangemang?
  • Finns det en infrastruktur som möjliggör ett arrangemang? Boenden, vägar, mobiltäckning? butiker, elförsörjning mm?

Intresseanmälan ska innehålla svar på punkterna ovan, samt vilket arrangemang som är av intresse. Intresseanmälan ska vara inlämnad senast 15 augusti 2022, vartefter dialog följer med potentiella arrangörer för att säkra koncepten. En officiell ansökan lämnas i sådant fall in till IOF senast 1 januari 2023. För världscupen är målet att meddela en inriktning redan under oktober 2022. 

Mer information om ansökningar och deadlines för internationella arrangemang finns på IOF:s hemsida

För frågor och intresseanmälan:

Fredrik Ahnlén, kart- & arrangemangsutveckling SOFT
fredrik.ahnlen@orientering.se
Tel: 073-9080333

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter