Plötsliga coronatester på EM-åkarnas hotell: "Större pådrag än vi först trodde"
13.03.2020

Plötsliga coronatester på EM-åkarnas hotell: "Större pådrag än vi först trodde"

Skidorientering
Till skillnad från många andra tävlingar avgörs skidorienterings-EM i Ryssland som planerat - trots coronavirusets spridning. På fredagskvällen hamnade pandemin ändå i centrum när en buss med sjuksköterskor plötsligt dök upp.

Fredagen är enda vilodagen på EM i Chanty-Mansijsk och under kvällen var allt fokus riktat mot lördagens långdistans.

Den allra sista uppladdningen avbröts dock plötsligt när en buss med sjuksköterskor dök upp på det hotell där mästerskapet samtliga åkare och ledare bor.

Sjuksköterskorna tog på sig vita rockar och ansiktsmask och alla boende på hotellet uppmanades att omedelbart gå till sina rum för medicinsk undersökning.

Tidigare under dagen hade en person från det norska laget fått åka till stadens sjukhus och testa sig för coronavirus. Detta eftersom personen ifråga före Rysslandsresan ska ha befunnit sig på en konferens där deltagare senare testat positivt. Enligt uppgift ska dock testresultatet ha varit negativt.

De svenska åkarna Magdalena Olsson och Isabel Salén befann sig på sitt rum när ett team med två sköterskor och en tolk knackade på för att kolla kroppstemperatur och puls och ställa frågor om de hade ont i halsen eller rinnig näsa. Sköterskorna tog också en titt ner i svalget på åkarna. När sköterskorna verkade nöjda gick de vidare till nästa rum.

Magdalena Olsson och Isabel Salén på sitt hotellrum.

 

- Det verkar visst vara större pådrag än vi först trodde. Vi hade hört att den norska deltagarens svar var negativt, men det känns ändå positivt att de tar det säkra före det osäkra, säger Magdalena Olsson, som under torsdagen bärgade ett EM-silver i sprintstafett tillsammans med Markus Lundholm.

Svenskarna var inte särskilt oroliga, utan tolkade situationen som att man ville vara helt säker på att vidta förebyggande åtgärder från ryskt håll.

- På det här sättet förstår man varför internationella tävlingar ställs in just nu, om det kan vara så lätt att kanske sprida viruset, säger Isabel Salén.

Chanty-Mansijsk ligger tämligen isolerat i Sibirien, ungefär 200 mil från Moskva och lika långt från Östersjön och nästan alla som reser dit kommer antingen med bil från städer runtomkring eller med flyg via Moskva.

- Förutom kanske det som hände nu tycker jag att man känner sig mer trygg här i Sibirien, det är kanske en av de bättre platserna man kan vara på just nu, säger Magdalena Olsson.

I samma veva som sjukvårdspersonalen dök upp kom även några människor klädda i gasmask och skyddsdräkt till hotellkorridoren. De stod och pratade med en väktare utan någon särskild skyddsutrustning.

Efter de medicinska testerna fylldes korridoren av någon sorts gas som gjorde att det stack i halsen på folk och flera började hosta. Förmodligen gjordes även detta i förebyggande syfte mot Coronaviruset.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter