Svensk Orientering logotyp
14.08.2020

SVT sänder höstens fyra SM-tävlingar – "Oerhört värdefullt"

Orientering
Sedan tidigare står det klart att fyra coronasäkrade SM-tävlingar arrangeras i höst. Nu kommer nästa glädjebesked: SVT Sport direktsänder samtliga SM-finaler i huvudkanal.

Orienteringssäsongen 2020 har hittills inte varit mycket att tala om, i princip alla tävlingar har ställts in på grund av coronapandemin.

I höst kommer dock Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) att tillsammans med lokala arrangörer i Göteborg och Örebro att bjuda på fyra SM-tävlingar som anpassas till rådande restriktioner.

Nu kan vi meddela att alla som vill följa dramatiken kommer att serveras bästa möjliga underhållning via SVT.

- Det känns fantastiskt kul att vi får till de här tävlingarna och att alla nu kommer att kunna följa loppen i SVT. Det är oerhört värdefullt, dels för alla som älskar bra tv-sport och alla som gillar orientering, dels för orienteringen som tv-sport. Samtliga internationella tävlingar har ju ställts in och för kontinuiteten är det jätteviktigt att vi nu har våra SM-tävlingar på SVT:s tablå, säger Susanne Söderholm, Svenska Orienteringsförbundets chef.

- För svensk orienterings del är detta dessutom historiskt, att fyra nationella tävlingar sänds i SVT:s huvudkanaler. Det har så vitt jag vet aldrig hänt tidigare. Visserligen är det här ett särskilt år, då många andra tävlingar ställs in, men oavsett vad – vår målsättning är att det här ska bli den nya standarden; att SVT varje år sänder ett antal nationella tävlingar utöver de största internationella tävlingarna. Det är en viktig del av vår tv-strategi.

SVT Sports nyhetssajt kommenterar projektchef Max Bursell den rättighet som just förvärvats:

- Vi är jätteglada att kunna visa SM i orientering. Vi har sett under en längre tid att det finns ett stort intresse hos publiken för sporten, några av de största namnen har slagit igenom ordentligt hos den breda sportpubliken. Dessutom har tv-produktionen tagit stora steg de senaste åren, orientering har blivit en riktigt bra och spännande tv-sport.

De aktuella tävlingarna är följande:

Lördag 19/9: SM medeldistans, Göteborg – 13.30 SVT1/SVT Play
Söndag 20/9: SM långdistans, Göteborg -–13:00 SVT1/SVT Play

Lördag 10/10: SM sprint, Örebro – 14:30 SVT1/SVT Play
Söndag 11/10: SM sprintstafett, Örebro –  13:30 SVT1/SVT Play

 

Kommenterar gör Jacob Hård och Mats Troeng, en duo som hyllats stort för sitt sätt att referera och analysera tidigare tävlingar.

- Det här blir väldigt intressanta tävlingar, och lite svårtippat eftersom löparna inte har tävlat på länge. Det enkla tipset är såklart att Tove Alexandersson och Gustav Bergman vinner, men jag är också spänd på att se om några yngre förmågor kan utmana. Till exempel Sanna Fasth och Isac von Krusenstierna som båda kan bli riktigt starka de kommande åren, säger Mats Troeng, som fortsätter:

- För landslagslöparna är SM i vanliga fall lite lägre prioriterat jämfört med de internationella mästerskapen. Men nu blir det kanske enda chansen man får att tävla på hög nivå den här säsongen, så statusen på tävlingarna blir betydligt högre än normalt.

För tv-produktionen har Svenska Orienteringsförbundet anlitat Peter Löfås och Adam Karlsson, vilka samarbetat med SOFT de senaste två säsongerna. SVT kommer också att ta en aktiv roll och avser att ha personal centralt placerad i produktionsteamet.

- Att vi samarbetar med SVT även rent praktiskt känns angeläget. Vi vill tillsammans bygga orienteringen som tv-sport och när vi nu parar ihop hela kedjan av kompetenser – produktionsteamet, SVT Sport, arrangörerna och SOFT-kansliet – så skapar vi bästa möjliga förutsättningar framåt, säger SOFT:s chef Susanne Söderholm.

 

Läs mer:

SVT:s nyhet om sändningarna

Två SM-tävlingar i Göteborgsskog

Coronasäkrat sprint-SM i Örebro

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter