Svensk Orientering logotyp
27.02.2021

Tredje guldet för Lundberg – silver till Ståhl

Skidorientering
Guld i sprinten, guld i jaktstarten och under lördagen blev det seger även på medeldistansen. Hanna Lundberg har vunnit samtliga individuella distanser på JVM. På herrsidan följde Jonathan Ståhl upp sina två guld med ett silver.
Med 22 sekunders marginal till ryskan Olesia Riazanova bärgade Hanna Lundberg JVM-guldet på medeldistansen. Därmed är OK Renen-åkarens guldsvit intakt inför söndagens avslutande stafetter.

- Supercoolt! Jag är stolt över att jag lyckats hålla ihop det hela vägen. Det är många korsningar och kontroller som passerats sedan vi kom hit, säger Lundberg, som hade några minuters nervös väntan efter målgång.

- Jag hade gjort ett par dumma grejer ute på banan, så jag trodde faktiskt inte att det skulle räcka till seger i dag. Jag hörde att det var riktigt tajt när den bästa ryskan passerade förvarningen, men när hon var efter mig i mål kunde jag andas ut lite.

Tre individuella guld av tre möjliga - var det vad du hade siktat på före avfärd till Estland?

- (Skratt) Nej, mina förväntningar var väl nästan obefintliga. Det här är första gången jag tävlar internationellt så det var jättesvårt att förutspå hur det skulle gå. Jag hade bara målet att göra bra lopp och hålla ihop det.

På damsidan var samtliga svenskor topp-nio med Lovisa Moqvist på en fin fjärdeplats, endast 10 sekunder från bronset.

Även de svenska juniorherrarna fortsätter att leverera toppinsatser. Efter två raka segrar fick Jonathan Ståhl nu nöja sig med ett silver, slagen endast av Niklas Ekström, Finland. Isak Lundholm och Albin Gezelius slutade fyra respektive femma.

- Jag är väldigt nöjd med mitt facit så här långt. Hade någon på förhand sagt att det skulle gå så här bra hade jag inte trott på det, säger Ståhl, som även under lördagen hade en fin dag i skogen.

- Det var ett ganska bra genomförande. Det var ett vägval som blev lite kostsamt. Det blev oerhört brant uppför på ett smalspår, jag fick ta av mig skidorna och springa upp, så det kostade 30-40 sekunder, men annars var det bra.

Under söndagen avslutas junior-VM med stafetter och med tanke på succén hittills får Sverige gälla som en av förhandsfavoriterna.

Läs också: VM-silver till Olsson och Lundholm

Resultat, Junior-VM

Damer

1) Hanna Lundberg, Sverige, 38.35, 2) Olesia Riazanova, Ryssland, 38.57, 3) Maria Hoskari, Finland, 41.41, 4) Lovisa Moqvist, Sverige, 42.51. Övriga svenskor: 8) Elsa Hermansson 44.56, 9) Ella Turesson 45.02.

Herrar

1) Niklas Ekström, Finland, 36.11, 2) Jonathan Ståhl, Sverige, 37.02, 3) Dmitriy Rakovitsa, Ryssland, 38.35, 4) Isak Lundholm, Sverige, 38.54, 5) Albin Gezelius, Sverige, 39.09, 15) Melker Nordgren, Sverige, 43.31.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter