Svensk Orientering logotyp
20.09.2022

Var med och uppmärksamma allemansrätten

Orientering
Med start i dag och veckan ut är Svensk Orienteringsförbundet med och uppmärksammar allemansrätten.

Svenskt Friluftsliv och Generation Pep har instiftat allemansrättens dag den 20 september och allemansrättveckan vecka 38. Syftet är att belysa värdet av allemansrätten och den fria tillgången till natur och friluftsliv. Dagen ska även bidra till att fler lär sig om allemansrättens möjligheter och skyldigheter.

Svensk Orientering är en av organisationerna som varit med och planerat och initierat allemansrättens dag/vecka. Arbetet har letts av Svenskt friluftsliv och Generation PEP med stöd av Revolution Race. 
För orienteringen är allemansrätten en förutsättning som möjliggör idrotten. Att kunna vistas fritt i naturen utan att först fråga markägare är möjligt tack vare allemansrätten. Fri tillgång till natur är en viktig förutsättning för att alla ska kunna utöva friluftsliv. Det är lätt att ta för givet men tänk vad fantastiskt det är att det är gratis att vistas i naturen, besöka friluftsområden och parker! Att vistas i naturen har positiva effekter på hälsan visar forskningen. Därför är allemansrätten otroligt viktig för svensk folkhälsa. 
Under veckan har Hittaut fokus på allemansrätten i sina kanaler. På Hittauts hemsida och app kan man testa sina kunskaper om allemansrätten via ett Quiz. Gör Quizet här eller via den senaste verisionen av Androidappen, quizet kommer till IOS-appen inom kort. 
På Naturvårdsverket hemsida och via Naturvårdsverkets publikation Allemansrätten – en vägledning kan man läsa mer om allemansrätten. 
Läs mer om Allemansrättens dag på Generation peps hemsida.

Dela med dig av dina upplevelser i naturen via sociala medier.
Vilka aktiviteter gör allemansrätten möjlig för dig?
Tagga dina bilder med: #allemansrättensdag #allemansrättsveckan #orientering #hittaut @svensktfriluftsliv @gen.pep @svenskorientering

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter