Kul att du testar nya orientering.se! Hittar du något som ser konstigt ut, rapportera det här!
Svensk Orientering logotyp
20.09.2022

Var med och uppmärksamma allemansrätten

Orientering
Med start i dag och veckan ut är Svensk Orienteringsförbundet med och uppmärksammar allemansrätten.

Svenskt Friluftsliv och Generation Pep har instiftat allemansrättens dag den 20 september och allemansrättveckan vecka 38. Syftet är att belysa värdet av allemansrätten och den fria tillgången till natur och friluftsliv. Dagen ska även bidra till att fler lär sig om allemansrättens möjligheter och skyldigheter.

Svensk Orientering är en av organisationerna som varit med och planerat och initierat allemansrättens dag/vecka. Arbetet har letts av Svenskt friluftsliv och Generation PEP med stöd av Revolution Race. 
För orienteringen är allemansrätten en förutsättning som möjliggör idrotten. Att kunna vistas fritt i naturen utan att först fråga markägare är möjligt tack vare allemansrätten. Fri tillgång till natur är en viktig förutsättning för att alla ska kunna utöva friluftsliv. Det är lätt att ta för givet men tänk vad fantastiskt det är att det är gratis att vistas i naturen, besöka friluftsområden och parker! Att vistas i naturen har positiva effekter på hälsan visar forskningen. Därför är allemansrätten otroligt viktig för svensk folkhälsa. 
Under veckan har Hittaut fokus på allemansrätten i sina kanaler. På Hittauts hemsida och app kan man testa sina kunskaper om allemansrätten via ett Quiz. Gör Quizet här eller via den senaste verisionen av Androidappen, quizet kommer till IOS-appen inom kort. 
På Naturvårdsverket hemsida och via Naturvårdsverkets publikation Allemansrätten – en vägledning kan man läsa mer om allemansrätten. 
Läs mer om Allemansrättens dag på Generation peps hemsida.

Dela med dig av dina upplevelser i naturen via sociala medier.
Vilka aktiviteter gör allemansrätten möjlig för dig?
Tagga dina bilder med: #allemansrättensdag #allemansrättsveckan #orientering #hittaut @svensktfriluftsliv @gen.pep @svenskorientering

RELATERADE NYHETER

Omstarten 25manna 2022
Video: Guide till förslaget om ny distriktsindelning
Gustav Bergman, Noel Braun och Nils van der Poel med glada miner utanför stuga.
van der Poel inspirerar Orienteringslandslaget
Gruppbild med Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson och Johanna Ridefelt.
Garmin förlänger samarbetet som förbundspartner
Fler nyheter