Svensk Orientering logotyp
16.03.2022

Anmälan öppen till grundkurser i kartritning och kartkontroll

Orientering
Under våren erbjuds kurser i kartritning och kartkontroll, både digitala och ute i fält. De digitala går under sex tillfällen i april-maj medan kurserna i fält hålls på flera olika platser i landet i mitten av maj. Anmälan är öppen!

Nu är anmälan öppen till två olika grundkurser - en i kartritning och en i kartkontroll. Dessa är uppdelade i digitala kurser och kurser ute i fält. 

Digitala kurserna

De digitala kurserna består av sex teoritillfällen på onsdagskvällar kl. 19-21 med start den 6 april och avslutning den 11 maj.

 • De två första tillfällena är uppdelade mellan kartritning och kartkontroll.
 • De fyra sista tillfällena hålls gemensamt. 

Anmälan till båda kurserna är gemensam. I sista anmälningssteget anger du vilken av kurserna du önskar att gå och vilka tillfällen du önskar vara med på.

Kurserna hålls digitalt i Microsoft Teams och du som kursdeltagare kommer att kunna ansluta via länk så länge du har en webbläsare och en internetuppkoppling. Varje tillfälle kommer att vara en separat länk, vilka förmedlas inför det första tillfället.

För att tillgodose dig hela innehållet på någon av kurserna behöver du gå alla sex tillfällena, samt ett efterföljande fältmoment, men har du redan kunskap i vissa områden kan du anpassa ditt deltagande efter behov. Anmälan till fältmomentet görs separat. Mer information om det och länk till anmälan finns längre ner i denna nyhet.. 

Kursavgift

Avgiften för respektive digital kurs är 1200 kr.

Anmälan

Kurserna i fält

 • För skogskartritning finns det tre olika fältmoment att välja mellan på olika ställen i Sverige. Du deltar på det som är närmast.
  • Umeå, 14 maj
  • Stockholm, 14 maj
  • Bredaryd, 21 maj
 • För sprintkartritning finns det ett extra fältmoment för den som kan och vill.
  • Stockholm, 15 maj
 • För kartkontroll finns det ett fältmoment att välja.
  • Stockholm, 14 maj

Respektive kurs i kartritning i skog består av ett fältmoment med gemensam kartritning i terräng med skogsfokus samt efterföljande diskussion framför datorn.

Kursen i sprintkartritning består av ett fältmoment med gemensamt kartritning i terräng med sprintfokus samt efterföljande diskussion framför datorn.

Kursen i kartkontroll består av en gemensam diskussion kring kartkontroll i terräng med både skogs- och sprintfokus.

Respektive kurs i fält bygger på teorin presenterad i den digitala teorikursen "Digital grundkurs i kartritning respektive kartkontroll”, se ovan. Har du bara behov av fältmomentet går det bra att deltaga på bara detta moment, men kursledaren kommer att utgå från att deltagarna har den förkunskap som gåtts igenom i teorikursen.

Mer information finns på respektive anmälningslänk nedan.

Kursavgift

Avgiften för respektive kurs i fält är 1200 kr.

Anmälan

För dig som gick digital kurs 2021

Du som gick någon av de digtala kurserna i kartritning respektive kartkontroll i mars 2021 kan välja att gå om någon av de digitala kurserna i april-maj som repetition och sedan fortsätta med någon av kurserna i fält i maj, alternativt endast gå någon av kurserna i fält i maj.

Förberedelser

I kursen ingår ej baskunskap om hur man använder ritprogramvaror som OCAD, Open Orienteering Mapper m. fl. Endast de viktigaste funktionerna tas upp samt tips och trix. Baskunskaperna behöver du alltså skaffa dig själv.

I teorikursens första del kommer vi gå igenom fördelar och nackdelar med olika utrustning och programvaror för fältarbete, men du kommer behöva skaffa din egen utrustning och lära dig denna inför fältmomentet, om du inte redan har någon. 

Du kan även förbereda dig genom att börja läsa kartnormerna.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter