Svensk Orientering logotyp
04.07.2018

Arbetsgrupp för större kartskalor - vill du vara med?

Orientering
På förbundsmötet i mars 2018 beslutades det att göra en utredning gällande kartskalor. Medlemmar sökes nu till en arbetsgrupp som kommer att inkludera och behandla de frågor och åsikter som inkommit via motioner på årets och 2016 års förbundsmöte.

Övergripande uppdrag från förbundsmötet är att samla in fakta och kunskap för att fatta beslut om vilka skalor som är bäst lämpade för respektive distans och ålder, givet de förutsättningar och ramar vi har att förhålla oss till.

De frågor och åsikter om kartskalor det rör sig om handlar bland annat om större skala för äldre på sprint, möjlighet för distrikt att ge dispenser och kartskalan generellt på långdistans.

Är du intresserad att ingå i arbetsgruppen med ovanstående uppdrag, eller vet någon som är? Skicka ett mejl till kartsupport@orientering.se.

En del i arbetsgruppens uppgifter är att samla in kartexempel från genomförda tävlingar: 

  • Exempel där 1:7 500 redan provats i yngre klasser än D/H60 och där större sprintskala än 1:4 000 provats (oavsett klass).
  • Exempel där 1:10 000 använts i yngre klasser än D/H60, dvs enligt befintligt regelverk, men där 1:7 500 hade kunnat användas rakt av med avseende på pappersstorlek, eller med enkla justeringar av banan.

Arbetsgruppen kommer sedan att titta på exemplen och ta fram ett förslag om eventuella förändringar till 2019.

Som vi skrivit tidigare går det också bra att skicka in kartexempel och lärdomar direkt till SOFT. Ju fler exempel vi får in, desto bättre blir resultatet av gruppens arbete. Skicka exemplen till kartsupport@orientering.se, antingen själva kartorna som bifogade filer till ett mejl, eller så en länk till kartorna.

Frågor 

Frågor tas emot av Niklas Wrane på niklas.wrane@orientering.se.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter