Svensk Orientering logotyp
15.02.2019

Arrangörer till SM 2022-2023 sökes

Orientering
Svenska Orienteringsförbundet söker nu arrangörer för SM för åren 2022 till 2023.

Välkommen att söka

Vi har valt att öppna upp för att göra ansökningar som gäller flera år för att underlätta för alla sökande av SM-tävlingar. Får vi in rätt ansökningar kommer vi alltså att utse SM-arrangörer fram till och med 2023.

För det framtida SM-programmet önskar vi samla alla SM-tävlingar på junior- och seniornivå till ett eller två distrikt per år. Det finns flera fördelar, bland annat för deltagarna där det exempelvis underlättar med träningsläger på ett och samma ställe. Vi uppmuntrar därför att distriktet gör en samlad ansökan och att denna innehåller samtliga, eller ett stort antal, SM-tävlingar. Om en förening och distrikt är särskilt intresserade av att arrangera en speciell distans är det såklart också möjligt.

För USM söker vi arrangörer för 2023. Här är OK Orion, Blekinge, redan utsedda som arrangörer för 2022.

För Swedish League 2021 och framåt har vi valt att vänta tills vi landat i den utredning som nu görs över hur vårt framtida tävlingsprogram från 2021 och framåt ska se ut. Under våren kommer mer information om framtida tävlingsprogram och vad det innebär för Swedish League.

Ansökningsprocessen

Så här ser ansökningsprocessen ut:

  • Idéfasen, fram till 31 mars 2019. Förening(ar) och distrikt tänker igenom vilken eller vilka distanser som ska sökas och hur förutsättningar i föreningen ser ut för att arbeta fram en ansökan till SOFT. En uppmuntran här att ta kontakt med SOFT för att bolla idéer och tankar.
  • Ansökan till SOFT ska vara inne senast den 31 mars 2019. 
  • Behandling av ansökningar görs 31 mars till 31 maj. SOFT behandlar ansökningar som inkommit och efter behov har SOFT dialog med föreningar, distrikt samt destinationer för att tillsammans landa i bra beslut.
  • Beslut, 31 maj. SOFT utser SM-arrangörer och informerar samtliga sökanden.

 

Discipliner som går att söka

SM för juniorer och seniorer 2022-2023

För 2022 och 2023 går alla SM-discipliner för junior och seniorer att söka. Det gäller natt, ultralång distans, sprint, sprintstafett, långdistans, medeldistans och stafett. Om lämplig tidpunkt går att hitta kommer också knock out-sprinten sannolikt bli en SM-distans från och med 2022, vilket betyder att den också är sökbar.

USM 2023

För 2023 går också USM, sprint och långdistans, att söka. Här ingår en distriktsstafett utan USM-status i paketet.

Information om samtliga SM-tävlingar, inkl. USM, finns här.

Veteran-SM 2021-2023

För Veteran-SM så söker vi arrangörer för 2021. 

Information om Veteran-SM hittas här

 

Vad ansökan ska innehålla

Vid ansökan, fundera igenom förutsättningarna för tävlingsområde och arena ordentligt. Viktigast är att det blir bra, rättvisa och roliga tävlingar för alla våra deltagare, men det är till exempel också viktigt med att liveuppföljning via GPS är möjlig på SM för juniorer och seniorer. Det kräver bra mobiltäckning i tävlingsområdet. IT-förutsättningarna på arenan är också viktiga, till exempel bör mobiltäckningen vara bra och Internet finnas att tillgå.

Det är också bra att redan i det här läget ha haft en dialog med destinationen på er ort för att förstå vilket stöd de kan ge och hur de ställer sig till en ansökan.

För mer information om vad ansökan ska innehålla, samt vilka förutsättningar som beaktas i ansökan, se mer på SOFT:s hemsida under Arrangera >>Att söka tävling >> Former för ansökan av SM och Swedish League

 

Tidpunkter för tävlingarna

  • SM, långdistans, arrangeras i de flesta fall i mitten av september.
  • USM arrangeras normalt samma helg som SM, långdistans.
  • SM, medel och stafett (skog), arrangeras samma helg och i de allra flesta fall helgen efter SM, lång.
  • SM, natt, arrangeras helst på våren, veckorna innan Tiomila. Om intresse finns så ser vi gärna att det finns möjlighet att kombinera med en Swedish League-tävling samma helg.
  • SM-tävling arrangeras ytterst sällan under påskhelgen, vilket vi avser fortsätta med.
  • SM, sprint och ultralång distans, finns det i nuläget inga fasta datum för. När det gäller sprinten så bör den ligga före EM eller VM, beroende på vilket som är sprintmästerskap.

 

Sista ansökningsdag 31 mars 2019

Som tidigare nämnts är sista ansökningsdag för samtliga SM den 31 mars 2019. Samma dag gäller som sista ansökningsdag för nationella tävlingar till 2020. Ansökan för nationella tävlingar görs i Eventor som vanligt.

 

Frågor om SM-ansökan

Vid frågor, kontakta Niklas Wrane på niklas.wrane@orientering.se.

Vid behov av samtal, föreslå tidpunkter i mejlet för en telefonavstämning så hörs vi av på telefon. 

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter