Svensk Orientering logotyp
18.06.2021

Bättre resultat än väntat för O-Ringen 2020 – trots inställt arrangemang

Orientering
Under tisdagen hölls bolagsstämma för SOFT:s bolag O-Ringen AB. 2020 blev ett tufft år för bolaget efter att O-Ringen tvingades ställas in – för första gången sedan starten 1965.

Pandemiåret 2020 slog hårt mot många bolag både i Sverige och i världen. För O-Ringens del tvingades man i april 2020 fatta ett drastiskt beslut: O-Ringen i Uppsala skjuts upp ett år. 

- Det var ett sorgligt beslut att fatta, men helt nödvändigt med tanke på det allvarliga läge som vi befann oss i med hög smittspridning av Covid 19 och effekten av den tillfälliga coronalagen, säger Linda Take, ordförande för O-Ringen. 

O-Ringen lyder under ordningslagen och en tillfällig coronalag gav endast tillstånd för arrangemang med max 50 deltagare.  

- Då insåg vi att det inte längre var möjligt att genomföra O-Ringen, utan vi flyttade fram det och efterföljande planerade arrangemang ett år, säger Linda Take.

Kritisk faktor

Runt 9 000 deltagare var redan anmälda när beslutet fattades. Dessa erbjöds möjligheten att antingen behålla sin anmälan till 2021, eller få värdebevis för kommande tre arrangemang. Nästan samtliga av de anmälda deltagare accepterade något av dessa erbjudande, vilket var kritisk faktor för att klara likviditeten. 

Linda Take känner sig trots allt lättad över 2020 års resultat. Under tisdagens stämma fastställdes det till ett underskott om 14 433 kronor. 

- Trots ett inställt O-Ringen lyckades vi ändå få till ett helt ok år resultatmässigt. Till stor del handlar det om hårt arbete för att minska och reducera kostnader, vilket också var med i planen redan innan pandemin slog till och detta ihop med det fanatiska jobb vi gjort för att slutligen få statliga bidrag, säger Linda Take.

Sammanlagt fick O-Ringen kompensation för kostnader och uteblivna intäkter genom Riksidrottsförbundet med 9,875 miljoner kronor.

Nyval i styrelsen

Ett antal av det åtgärder som gjordes för att reducera kostnader var att anställd personal och projektledare för Uppsala, Åre och Smålandskusten permitterades till 60 procent fram till den 30 oktober. Övriga deltids- och visstidsanställda kopplade till projekten sades upp från sina tjänster. Även övriga kostnader sågs över. 

- Att vi har så fantastiska deltagare som valt att behålla sin startplats eller tagit emot ett värdebevis har underlättat stort, säger Linda Take.

Under stämman valdes Linda Take om till ordförande. Till styrelseledamöter valdes Patrik Elfwing (omval), Vivianne Lindstam (nyval) och Mats Rosande (nyval). 

Jenny Tirén Berg och Peter Öberg lämnar därmed styrelsen. 

 - O-Ringen och Svensk orientering kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Att jag lämnar nu när läget ändå känns stabilt och det ser positivt ut för ett O-Ringen i Uppsala nästa år, känns lite vemodigt men det handlar enbart om tidsbrist från min sida. Jag önskar de nya styrelseledamöterna och bolaget all lycka och hoppas att jag kan vara en del av utvecklingen för svensk orientering någon gång framöver, säger Jenny Tirén Berg.

- Det har varit otroligt roliga och lärorika år. Jag har mött människor med hög kompetens och ett stort engagemang. Första gången jag deltog i tävlingen som styrelseledamot var en häftig upplevelse. Det var först då jag hade inblick i alla delar och hur enormt stort engagemang som ligger bakom festen jag som deltagare hade fått uppleva. Jag ser fram emot att vara en del av äventyret många år framöver med familjen, säger Peter Öberg.

Linda Take tycker det är synd att Jenny och Peter lämnar styrelsen.

- Men eftersom båda har erfarenhet och kompetens som även i framtiden kommer vara bra för O-Ringen kommer vi ta hjälp av dem i vissa diskussioner. De båda kommer definitivt få vara en del av utvecklingen även i framtiden, säger hon.

RELATERADE NYHETER

Kartritare med ritplatta i fält
Grundutbildning för kartritning 2024
2023 Färgsynnedsättning Protanopi Deuteranopi
Projekt Färgseende avslutat
2023 Grundutbildning Kartritning Vara Föreläsning Joel Börjesson
Inbjudan öppnad till Kartkonventet 2024
Fler nyheter